Dodatna edukacija farmaceuta o lekovima za trudnice i porodilje biće u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 03.Mar.2024, 14:34

Dodatna edukacija farmaceuta o lekovima za trudnice i porodilje biće u Nišu

Način lečenja i izbor dozvoljenih lekova tokom trudnoće i dojenja često donosi nedoumice kod budućih majki i porodilja, a dodatnu pomoć bi trebalo da im pruže farmaceuti u apotekama širom Niša i juga Srbije. U Nišu počinje dodatna edukacija farmaceuta nakon koje bi u apotekama, koje će biti posebno obeležene, mogli da savetuju i daju podršku trudnicama i dojiljama o bezbednom korišćenju lekova u terapiji hroničnih bolesti i tokom samomedikacije.

Savez farmaceutskih >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << udruženja Srbije pokrenuo je projekat "Apoteka – prijatelj zdravog potomstva" koji je orjentisan ka populaciji trudnica i dojilja, objašnjava Aleksandra Catić-Đorđević.

Tokom 2022. godine aktuelan je bio projekat "Mama Friendly Apoteka" za bezbednu primenu lekova tokom dojenja, koja je imala podršku Ministarstva zdravlja. Sa obzirom na uspeh projekta, zadovoljstvo pacijentkinja uslugom i prepoznatim potrebama društva, u razgovoru sa kolegama iz Hrvatske, sa udruženjem farmaceuta Progressus, pokrenut je novi projekat - kaže Aleksandra Catić-Đorđević.

Rukovodilac projekta je Branislava Miljković, redovni prfesor Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i predsednik Saveza farmaceutskih udruženja Srbije, a predviđene su aktivnosti dodatne edukacije farmaceuta koji žele da pružaju specifičnu struktuiranu uslugu trudnicama i dojiljama sa ciljem podrške zdravlju, prevencije bolesti i komplikacija hroničnih oboljenja.

Farmaceuti će dobrovoljno obaviti dodatnu edukaciju iz oblasti specifičnosti farmakoterapije kod trudnica i dojilja i proći obuku pružanja standardizovane zdravstvene usluge ovim kategorijama kroz predviđene radionice. Nakon toga započeće pružanje usluge u apotekama u kojima su zaposlene, u skladu sa dogovorenim pravilima. Cilj usluge je da se podigne svest trudnica/dojilja o prednostima racionalne farmakoterapije u smislu postizanja optimalnih zdravstvenih ishoda za ženu i dete. Takođe, cilj je podrška dojenju i povećenja broja dojene dece u Srbiji, zbog velikog broja benefita za dete i majku - dodaje Aleksandra Catić-Đorđević.

Projektne aktivnosti kreću iz Niša, gde će se u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Nišu održati prva od više planiranih edukacija za farmaceute.

Fondacija Tempus Evropske Unije je kroz Erasmus projekat podržala saradnju SFUS-a i Progressus-a u sprovođenju projekta "Apoteka prijateljzdravog potomstva" na teritoriji Srbije i Hrvatske.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.