Do podnožja Vinika longbordom za manje od 2 minuta (video)

Izvor: JužneVesti.com, 27.Feb.2016, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do podnožja Vinika longbordom za manje od 2 minuta (video)

Liči na skejt, ali nije to. Pomeraš se kao na snoubordu, ali nisi na snegu - reč je o longbordu kojim se Lazar Ćurković sa niškog brda Vinik spuštao uz maksimalnu brzinu od 75 km/h.

Ako je verovati njegovom merenju on je razdaljinu od 1,2 kilometra prešao za manje od 2 minuta.

Za “Južne vesti” kaže da je za sve “kriv” longbord.

To je isto kao skejt, ali je u stvari sve drugačije. Daska je veća, a osovine su postavljene pod uglom zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << veće stabilnosti. Točkovi su veći i širi i projektovan je za spustove i za driftove - kaže Ćurković.

Skoro godinu dana vežbam i najbitnije je znati ukočiti pri većim brzinama. Na snimku se vidi da sam postigao brzinu od 75 Km/h i to je najbrže što sam išao do sada. Sigurno da može i brže, ali bez prirodne uzbrdice bilo teško ukočiti - priča Ćurković.

Jedan je od pionira koji se u Srbiji bave ovim ekstremnim sportom i kaže da se ukupno mogu nabrojati na prste jedne ruke. U svetu je prava ekspanzija za ovom spravom sa kojom, prema rečima Ćurkovića, mnogi izvode razne trikove.

Baš je velika ekspanzija. Profi manijaci šta sve rade… to je prosto zapanjujuće. Ovo moje nije loše, ali je daleko od profi nivoa - skroman je Ćurković.

Inače, longbord se pojavio početkom dvehiljaditih i ima nekoliko, a nema kraćeg od 84 cm. Rekord u najdužoj vožnji drži Rob Tomas sa Novog Zelanda koji je na ovoj spravi prešao 12.159 km.

Rekord u brzini u vlasništvu je Miše Erbana koji je 2012. dostigao neverovatnih 129,94 km/h.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.