Direkcija za prevoz dobija 7 miliona dinara iz budžeta Niša

Izvor: JužneVesti.com, 13.Dec.2018, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direkcija za prevoz dobija 7 miliona dinara iz budžeta Niša

Da će sledeće godine iz gradske kase Nišlija biti izdvojeno 7 miliona dinara na ime povećanja osnivačkog kapitala Direkcije za javni prevoz Niša, odlučili su gradski većnici. V. d. direktor ovog preduzeća Milan Milić kazao je da su ove pare neophodne za veću likvidnost preduzeća, ali i da moraju i da vraćaju pare drugim preduzećima i kredite koje su uzimali za delatnost javnog prevoza, koju više nemaju.

Obrazloženje za dokapitalizaciju JP Direkcija za javni >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << gradski prevoz Niša bilo je, čulo se na gradskom veću, to što je grad dužan da obezbedi kontinuirano obavljanje komunalne delatnosti i poboljšava usluge javnog prevoza. Više nemaju prihode iz sektora za javni prevoz; Foto: JV/V. Milić

Iako je v. d. direktora Milić rekao da osnivački kapitač znači veću vrednost preduzeća i da može biti namenjen investicionim ulaganjima, nije precizirao kakvim.

To su neke tekuće stvari - rekao je Milić.

Dodao je i da Direkcija više nema prihode od obavljanja prevoza, jer je ovaj sektor ugašen u julu, pa im treba više para jer imaju potraživanja drugih javnih preduzeća, kao i kredite.

Milić kaže da je 2011. ovo preduzeće osnovano sa 500 evra kapitala, što je bio minimum, a da su u 2014. i 2015. godini osnivaćki kapital povećali na oko 5 miliona dinara.

Sa dodatnih 7 miliona dinara obezbedila bi se dodatna finansijksa sigurnost i povećala likvidnost preduzeća, s obzirom na to da se Direkcija bavi organizacijom, kontrolom i realizacijom celog integrisanog tarifnog sistema, da se isplaćuju prevoznicima mesečne fakture koje godišnje iznose oko milijardu i po dinara veoma je bitno da Direkcija ima jednu stabilnu pozadinu kako bi mogla nesmetano da funkcioniše - istakao je Milić.

Podsetimo, mnogo toga se ove godine dogodilo u preduzeću koje je zaduženo za gradski prevoz, pa je tako ono odustalo da obavlja prevoz putnika u gradu, zbog loših autobusa i nedostatka para za remont i investicije u ovaj sektor, te je Direkciji ostalo da koordiniše privatnicima koji su na ulicama Niša. Osim ovoga, uhapšeni su bili doskorašnji direktor Direkcije i nekoliko službenika zbog zloupotreba prilikom nabavke ekološkog autobusa i štete od skoro 7,5 miliona dinara koju su naneli preduzeću.

Najavili da će sutra raspisati tender za izbor novog prevoznika; Foto: JV/V. MilićKako je zbog nepoštovanja reda vožnje 7. decembra raskinut ugovor sa Ćurdićem koji je "držao" linije 6 i 13, kao i 12 prigradskih, umesto ovog prevoznika "uskočili su" Niš ekspres i Ariva. Milić dodaje da će sutra raspisati tender za izbor novog prevoznika koji će voziti građane do kada je bilo predviđeno da traje ugovor sa prevoznikom Ćurdić.

Sutra će biti javna nabavka za usluge na paketu broj 3 do isteka ugovora, što je 2020. godina, do januara će biti raspisan konkurs - navodi Milić.

V. d. direktor podseća i da se trenutno radi analiza gradskog prevoza koja bi trebalo da da buduće pravce razvoja gradskog prevoza - ne samo modele karata nego i tarifnog sistema, novu mrežu linija i parametre koje treba da ispune vozila javnog prevoza.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Iz gradske kase za Direkciju za javni prevoz sedam miliona dinara

Izvor: JUGpress.com, 13.Dec.2018

NIŠ..Za povećanje osnivačkog kapitala Javno komunalnog preduzeća Direkcija za javni prevoz Niša,  iz gradskog budžeta biće  izdvojeno 7 miliona dinara – odlučilo je danas Gradsko veće Niša. V.d direktor ovog javnog preduzeća  Milan Milić je obrazložio da je ovo preduzeće osnovano 2011....

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.