Diplomci niškog Medicinskog koji su ostali bez ugovora: Iz Ministarstva kažu da nema para i da pratimo oglase

Izvor: JužneVesti.com, 26.Okt.2023, 18:09

Diplomci niškog Medicinskog koji su ostali bez ugovora: Iz Ministarstva kažu da nema para i da pratimo oglase

Još 100 najboljih diplomaca medicine dobilo je danas ugovore o radu od ministarke zdravlja, ali još nema rešenja za 15 njih sa niškog Medicinskog fakulteta, koji imaju proseke preko 9,5 i koji su se žalili da su ostali bez ugovora. Mladi lekari kažu da su im iz Ministarstva rekli da u budžetu nema para za njihovo zapošljavanje, da to i nije obaveza Ministarstva, već “dobra volja Vlade” i da su im savetovali da prate oglase ili volontiraju negde.

Ovog puta na dodeli >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ugovora nije bio predsednik Aleksandar Vučić, ni premijerka Ana Brnabić, niti je dodela prenošena na televizijama, kao što je do sada bio slučaj. Ugovore je dodelila ministarka Danica Grujičić, a informacija je objavljena na sajtu Ministarstva.

Dodeljeno još 100 ugovora; foto: Zvanični sajt Ministarstva zdravljaProgram zapošljavanja najboljih diplomaca medicinskih fakulteta u Srbiji ove godine organizuje se u samo jednom terminu umesto u dva, pa će od 30 najboljih lekara iz Niša posao dobiti njih 15, dok ostali smatraju da su oštećeni.

Među njima su Lazar Stošić, Aleksandar Radovanović, Andrea Milijić i Nikola Piljić, koji kažu da su išli na sastanak u Ministarstvo, kao predstavnici oštećenih diplomaca.

Međutim, iako su očekivali da će Ministarstvo izaći sa predlogom za rešavanje problema, odmah im je, kako navode, saopšteno da drugog kruga zapošljavanja za generaciju iz 2022. neće biti, uz obrazloženje da u budžetu nema novca za to.

Takođe nam je rečeno da zapošljavanje po ovom osnovu nije obaveza Ministarstva, već stvar dobre volje Vlade RS. Od strane predstavnika Ministarstva nam je savetovano da pratimo oglase za zapošljavanje, te da pristupimo volonterskom radu kao prvoj stanici na putu ka konačnom zaposlenju, što se u prošlosti pokazalo neefikasnim i rezultiralo masovnim odlivom medicinskih radnika - navode diplomci u dopisu.

Diplomci su, kako navode, predložili da dobiju mogućnost za zapošljavanje isključivo na radnim mestima sa deficitarnim specijalizacijama, bez mogućnosti da biraju specijalizaciju, ali tvrde da je to odbijeno.

Na pitanje da li bismo pristali na rad u sekundarnim i tercijarnim ustanovama, predložili smo da nam se dostavi lista ustanova sa mogućim radnim mestima i budućim specijalizacijama, ali su predstavnici Ministarstva, bez obzira na to što su oni postavili pitanje, konstatovali da to nije moguće uraditi mimo javnih konkursa, te se stiče utisak da je njihov predlog bio neozbiljan - ističu dalje diplomci.

Jedino što su na sastanku dobili, kažu, jeste uveravanje da će na sastanku Vlade, koji je bio zakazan za 18. oktobar, izneti problem i razmotriti moguća rešenja, kao i da će ih o tome obavestiti. Međutim, ni to se nije desilo.

Čestitaju kolegama koje su danas dobile ugovore i poručuju da je to zasluženo, ali pitaju zašto su uopšte pozvani na sastanak ako je stav Ministarstva u startu bio negativan i zašto ih o tome nisu obavestili mejlom, već su morali da plaćaju odlazak u Beograd i da gube vreme.

Da li se od nas zaista očekuje da se zaposlimo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti bez mogućnosti daljeg usavršavanja, što bi praktično značilo da smo uzalud vredno radili i ostvarili izuzetne rezultate tokom studiranja, a većina nas je upisala i doktorske studije? Ako je to jedina mogućnost, gde će se onda zaposliti naše kolege sa slabijim prosekom? Da li je ovo način na koji Republika Srbija stimuliše i omogućava najboljim kadrovima da se dalje usavršavaju i da ostankom u svojoj zemlji doprinesu opštem napretku i prosperitetu svih nas ili nam se na ovaj način šalje poruka da profesionalnu karijeru ipak treba da gradimo van granica ove zemlje - pitaju diplomci.

Dopis su potpisali Lazar Stevanović, Lazar Paunović, Zorana Mladenović, Aleksandar Radovanović, Andrea Milijić.

Podsetimo, iz Ministarstva zdravlja su Južnim vestima ranije odgovorili da je adresa za pitanja fakultet, a dekanica Medicinskog fakulteta da to jesu “jako dobri studenti, ali ne i najbolji”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.