Dejan Lilić: Niš je moj grad

Izvor: JužneVesti.com, 08.Sep.2022, 14:29

Dejan Lilić: "Niš je moj grad"

"Svet ne bi bio tako šarenolik i lep da smo svi u jednom tonu", smatra makedonski glumac Dejan Lilić, koji za sebe kaže da je Niš njegov grad koliko i rodno Skoplje. Saradnja između pozorišta, glumaca, reditelja i radnika u jednom od stubova umetnosti, dodaje, važan su deo festivala "Teatar na raskršću" u čijem je Savetu od početka i koji se trenutno održava u Nišu. U Niš se rado vraća, oseća ovaj grad svojim, a u prilog tome ide i činjenica da mu je u srpskom pasošu upisana >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << adresa odavde.

Prva saradnja sa Narodnim pozorištem je u predstavi "Čudo svetog Georgija"; foto: Narodno pozorište Niš Za poznatog makedonskog glumca Dejana Lilića se može reći da je domaćin i gost pozorišnog festivala "Teatra na raskršću" koji se dešava u Nišu. Gost - jer dolazi iz Severne Makedonije i Nemačke, gde trenutno živi, a domaćin jer je, od prve godine života provodio mesece u Nišu, rodnom gradu njegovog oca.

Ako se tretira da da živim u Makedoniji ili Nemačkoj, ja sam uslovno rečeno, gost. Ali, domaćin sam jer je Niš moj grad. Ovde sam provodio mnogo vremena, imao sam prijatelje, ljubav, sve, kao i u Skoplju. Dolazio sam, provodio sam mnogo vremena, kada sam bio mlađi više, ali i kasnije sam dolazio rado. Znam Niš, isto je kao u Skoplju, da me baciš bilo gde, mogu da se snađem i dođem gde treba. Poznata su mi mesta, imam uspomene, prijatelje, ja se osećam baš domaćim. Na kraju, na srpskom pasošu, adresa mi je iz Niša - kaže Lilić.

Kao i na prethodna dva izdanja "Teatra na raskršću", Lilić je i ove godine član Saveta festivala.

Drago mi je što sam dobio poziv direktora Narodnog pozorišta Niš Spasoja Ž. Milovanovića. Oberučke sam prihvatio jer sam i bio direktor Makedonskog narodnog pozorišta i znam šta znači organizovati festival. To nije lako, to je baš predizvik, kako bi rekli Makedonci (izazov). Festival je mesto gde se svi srećemo, razmenjujemo iskustvo i znanje, kupujemo jedni od drugih i da vidimo gde smo i šta smo prošli tokom prethodne godine. Takođe je važno i korisno da se napravi saradnja, kao što je baš ovde nastala ideja za koprodukciju predstave Čudo svetog Georgija - priča Lilić.

"Čudo svetog Georgija" je primer kako pozorišta mogu lepo i uspešno da sarađuju; foto: JV / Vanja Keser

Ta predstava je prošle godine otvorila drugi "Teatar na raskršću", a pokazala je kako dobro mogu da funkcinišu pozorišta iz različitih zemalja jer je rađena u koprodukciji Dramsko-lutkarskog teatra „Ivan Radoev“ iz bugarskog Plevena, Narodnog pozorišta Niš i Teatra "Joan Slaviči" iz rumunskog Arada.

Raduje me kada se radi neka produkcija, kada postoje gostovanja i saradnja. To je dobro jer zatvoriti se u svojoj sobi, u svom pozorištu i raditi tu godinama, može da donese rezultat, ali nema više gde da se kreće. Zatvaranje nosi da svoje ideje i kreativnost dovedeš do jednog nivoa i kada dođe nešto novo, kao novi miris, boja, kažeš, ej ovo je dobro. kao začini što su putovali po svetu, kada staviš u naše tradicionalno jelo, dođe nešto novo. Kao nova tkaknina, to je najnormalnije. Svet ne bi bio tako šarenolik i lep da smo svi u jednom tonu. Kao kada imaš jedno cveće, da je sve isto, ne bi bilo lepo, nego izabereš prave boje i nijasne i imaš prelepu baštu - priča Lilić.

U prilog takvom razmišljanju ide i osnivanje Pozorišne asocijacija "7 plus", gde su teatri iz Poljske, Rusije, Litvanije, Estonije, Rumunija, Severne Makedonije, Bugarske i Srbije. Ta Asocijacija, kaže Lilić, preti da bude sve veća i jača.

Radujem se i tome i verujem da neće doći kraj takvoj saradnji. Svi pričaju o krizi, plaše narod, uvek postoji neki strah, ali nadam se da to neće biti razlog da prestanu saradanje između pozorišta. Ima nekih stvari koje su bez cene, a to su ove razmene i iskustva. To je i dobra škola za glumce, reditelje - dodaje Lilić.

Lilić: "Teatar na raskršću" je potreban Nišu; foto: Narodno pozorište Niš

Komad Čudo svetog Georgija je Liliću prva saradnja sa Narodnim pozorištem iz njegovog Niša, ali i ranije je imao priliku da se pokloni niškoj publici, što mu je, kako kaže, bila lepa i važna uspomena.

Bio sam sa predstavom "Divlje meso", ali i komadom "Hamlet" na festivalu "GlumBal" na kom sam dobio i nagradu. Bilo mi je drago, imao sam priliku da pozovem prijatelje iz detinjstva da me gledaju, a to im je bila jedina šansa da me vide ovde. Sada sam imao premijeru u ovoj koprodukciji i nadam se da to neće biti jedina prilika da se poklon Nišlijama - dodaje Lilić.

"Teatar na raskršću", kaže, vidi kao odličan festival i kaže da je Nišu potreban ovakav vid okupljanja glumaca, reditelja i radnika u pozorištima.

Verujem da će prerasti u super festival, koji treba svi da podrže, Grad, Srbija, narod, glumci, reditelji. Na kraju, drago mi je što Niš, pored filmskog i džez festivala, ima i pozorišni. Radujem se jer je ovo grad koji osećam kao da sam kod kuće - kaže Lilić.

Lilić trenutno radi na seriji u Severnoj Makedoniji; foto: JV / Vanja Keser

Svetski trend hiperprodukcija serija, koji je zahvatio i Srbiju, može da bude dobar za pozorište, smatra Lilić.

Stvar rada je i stvar treninga. Ako glumac sedi i ne radi ništa, to nije dobro. Nama treba i scena, ali treba nam i filmski set. Radujem se glumcima koji imaju šansu da rade. Ne bih želeo da televizija odmogne pozorištu. Televizija je jači medij, jednu epizodu mogu da gledaju milioni, a jednu predstavu samo 300-400 ljudi u jednoj sali. Ali, prednost je što pozorište nudi ono što ne daje televizija, gde može sve da se upakuje, a to je ono što je sada, ovde, trenutno i nije ponovljivo. I živi samo u sećanjima publike - kaže Lilić.

Poznati makedonski glumac, koji je glumio i u serijama i filmovima ruske, američke, belgijske produkcije, trenutno radi na dramskoj seriji Bistra voda u Severnoj Makedoniji, a završio je snimanje jednog makedonskog filma. Čekajući pozorišnu sezonu, priliku da i u Nemačkoj pokaže talenat na daskama koje život znače, uživa u svom Nišu i predstavama na trećem "Teatru na raskršću".

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.