Dečak iz Niša progovorio na engleskom, a srpski natuca

Izvor: Press, 13.Okt.2010, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečak iz Niša progovorio na engleskom, a srpski natuca

Čudo neviđeno! Niški osnovac Dimitrije Mitrović (11) od pete godine govori engleski kao maternji jezik, iako ga ne govori niko u njegovoj porodici, niti je živeo bilo gde izvan Niša. Istovremeno, ovaj mališan ima problem sa srpskim, što mu otežava komunikaciju sa vršnjacima i praćenje nastave. Dimitrije, da sve bude zanimljivije, i sa roditeljima uglavnom komunicira na engleskom, koji njima nije jača strana. Otac i majka objašnjenje ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << fenomena pokušavaju da nađu u tome da je „od pelena" dečak najviše vremena provodio za računarom i pred televizorom.Roditelji zabrinuti
Majka Dragana Mitrović kaže za Press da nije jednostavno uključiti u zajednicu dete koje engleski jezik smatra maternjim.
- Sa tri godine je počeo da govori na engleskom, a već sa pet nam je dvadesetak minuta na ovom jeziku prepričavao video-igricu. U početku nam je bilo drago, dok nismo shvatili da Dimitrije ima problem sa srpskim i na njemu se vrlo loše izražava. Otežano mu je i školovanje. Često sam prinuđena da mu objašnjavam neke pojmove. Zbog toga čak izbegava da koristi srpski jezik u komunikaciji sa vršnjacima - priča Dragana.
Ona smatra da je njen sin na neki način platio danak savremenom načinu života.
- I muž i ja smo u periodu njegovog odrastanja bili prezaposleni. Nismo provodili dovoljno vremena sa njim, ali smo smatrali da će društvo naše starije ćerke, te još dvoje dece moga devera, koji su svakodnevno bili sa njim, uticati da odrasta kao i svako drugo dete. Međutim, umesto da provodi vreme sa njima, on se okrenuo računaru i televiziji - kaže Mitrovićeva.
Mali Dimitrije priznaje da se mnogo bolje oseća kada govori engleski. Naglašava da na engleskom čak i razmišlja.
- I likovi koje sanjam govore engleski. Sa lakoćom pratim filmove ili serije jer ne čitam titl i potpuno sam usredsređen na radnju.
Spelovanje bez greške
Konverzaciju na engleskom prate i čitanje, pisanje, spelovanje. Dimitrije bez greške speluje čak i najteže reči iz engleskog jezika. Jedino pitanje na koje ne može da odgovori je ono kako je tako dobro savladao engleski.
- Jednostavno ga znam - kaže Dimitrije i dodaje da kada odraste želi da ode u Ameriku, u Holivud, jer voli da glumi, a zaključuje i da je engleski mnogo lakši nego srpski.
Roditelji, međutim, brinu šta će sa njim biti kada odraste.
- Moramo da učinimo sve što možemo da ga prilagodimo životu u ovoj zajednici. Kasnije je sve na njemu. Možda će mu baš ovaj dar omogućiti da ostvari sve što želi - nada se majka Dragana.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.