Deca iz Bugarske “Trakijskim igrama” otvorila “Radost Evrope” u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 06.Okt.2022, 19:56

Deca iz Bugarske “Trakijskim igrama” otvorila “Radost Evrope” u Nišu

Niš je 15. put jedan od domaćina manifestacije posvećene deci “Radost Evrope”. U holu Gradske kuće zaigrali su mali folkloraši iz Bugarske, a od 17 sati će u Niškom kulturnom centru nastupiti muzičari i igrači iz Vladičinog Hana, Sokobanje, Skoplja, Beča, Bača i Niša.

foto: T. R.Ansambl “Zlatna Trakija” iz bugarskog Haskova odigrao je “Trakijske igre” u Gradskoj kući, a Centar tradicionalne kulture “Vuk Stefanović Karadžić”, koji organizuje manifestaciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << dodelio Gradu Nišu zlatnu plaketu, čime je najavljen centralni program u NKC-u.

Publika će tamo od 17 sati moći da uživa u koncertu “Zamislite, deco”, koji se održava i u okviru Dečje nedelje, ali i povodom obeležavanja 100 godina od rođenja pesnika Duška Radovića.

Gledaoci će moći da vide i čuju folklorne ansamble iz Vladičinog Hana i Sokobanje, hor iz Skoplja, harmonikaša iz Beča, kao i naše niške snage. Prvi put imamo i goste iz Vojvodine, a to su solisti iz Opštine Bač, koji će zajedno sa horom OŠ “Kole Rašić” premijerno izvesti jednu kompoziciju - najavljuje organizator i predsednik Centra “Vuk Stefanović Karadžić” Miljko Petrović.

foto: T. R.Ističe da je za 15 godina u sklopu “Radosti Evrope” niškim ulicama prodefilovalo i na binama nastupilo više od 1.500 mladih umetnika iz 12 zemalja.

Dante Aligijeri je rekao: “Iz raja su izašle tri stvari - zvezde noću, danju cveće i dečiji sjaj u oku”. Niš je danas dečiji raj i neka ostane tako raspevan i razigran još mnogo godina - poručuje Petrović.

Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović kaže da je Niš danas prestonica igre i da je reč o najznačajnijoj manifestaciji posvećenoj deci Evrope.

Ustanovljena je 1969. godine povodom Svetskog dana deteta i prvi put je trajala od 3. do 7. oktobra te godine. Davne 1968. redakcija “Susreti četvrtkom” tadašnjeg Doma pionira, a današnjeg Dečijeg kulturnog centra Beograd, pokrenula je inicijativu kod nadležnih organa Grada Beograda da se organzuje međunarodna dečja manifestacija pod nazivom “Radost Evrope” - objašnjava ona.foto: T. R.

Dodaje da “Radost Evrope” šalje poruke o prijateljstvu, razumevanju različitosti, uvažavanju, toleranciji, dečjem stvaralaštvu i važnosti igre i pesme, kao i da ima edukativni karakter jer ukazuje mladima da neguju zdrav životni stil.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.