Dani makedonske kulture u Nišu uz izložbe, pozorišne predstave, filmske projekcije

Izvor: RadioCity.rs, 07.Sep.2017, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani makedonske kulture u Nišu uz izložbe, pozorišne predstave, filmske projekcije

Otvaranje manifestacije zakazano je za subotu 9.septembra u 13 sati, u Galeriji Niškog kulturnog centra. Petruševski kaže da će manifestaciju otvoriti ministar, savetnik u Ambasadi Republike Makedonije u Beogradu, Marjan Jovanovski, a potom će gosti moći da razgledaju izložbenu postavku skulptura samostalnog likovnog umetnika, Siniše Noveskog iz Beograda. Izložba će moći da se pogleda do 17. septembra.
U okviru Dana makedonske kulture, Nišlijke i Nišlije će moći da se upoznaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << i sa kinematografijom ove brojčano nevelike ali veoma značajne nacionalne manjine kod nas. Tako će, kako je najavio filmski urednik NKC-a, Dejan Dabić, svi biti u prilici da 11. u ponedeljak, 12, u utorak i 13, u sredu pogledaju značajna filmska ostvarenja u Maloj sali NKC-a. Svih dana projekcije će početi u 19h, a filmovi koje će građani moći da pogledaju su: Mirno leto (1961) (Dimitria Osmanlija) u ponedeljak, Velika voda (2004) (Ivo Trajkov) u utorak i Prevrnuto (2007), koji potpisuje Igor Ivanov Izi. 

14. i 15. septembar su posvećeni makedonskoj književnosti. Tako će u četvrtak, 14., biti održana promocija romana "Lift ni (je) za dvoje" Hrista Petreskog u Maloj sali NKC-a a 15., u petak, sa početkom u 18h, u Narodnoj biblioteci Stevan Sremac posetioci će uživati u Književnom času, kome će gostovati Petre Dimovski, pisac/prozaist i predsednik društva pisaca Bitolja i Kire Nedelkovski, pesnik.
Kako je najavila Zorica Filipović, iz Pozorišta lutaka u Nišu, 16. septembra sa početkom u 18 h, biće izvedena i pozorišna predstava "U kafanče karši Stanče", a izvešće je pozorišna grupa Udruženja penzionera "Kumanovo".

Dani makedonske kulture završavaju se zatvaranjem izložbe skulptura i čitave manifestacije, 17. septembra.
Inače, ovu lepu i programima bogatu manifestaciju podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Nacionalni savet Makedonaca u Srbiji, Kinoteka Republike Makedonije, Gradska opština Medijana, Sekretarijat za kulturu i informisanje grada Niša, Niški kulturni centar, Pozorište lutaka u Nišu, Narodna biblioteka Stevan Sremac i Omladinski hor "Gracija" iz Niša.

Nastavak na RadioCity.rs...






Povezane vesti

Počinju Dani makedonske kulture u Nišu

Izvor: JUGpress.com, 07.Sep.2017

NIŠ..Povodom Dana državnosti Republike Makedonije, 8. septembra, Udruženje Makedonaca „Vardar“ Niš organizuje, i ove godine, Dane makedonske kulture, višednevnu kulturnu manifestaciju koji će trajati od 9. do 17. septembra...“Manifestacija ima za cilj da predstavi kulturno stvaralaštvo Makedonaca...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.