Dan pešačenja - Nišlije šetaju korak bliže zdravlju

Izvor: JužneVesti.com, 06.Sep.2023, 11:51

"Dan pešačenja" - Nišlije šetaju korak bliže zdravlju

Najveća pešačka manifestacija u Srbiji “Dan pešačenja - korak bliže zdravlju” biće održana i u Nišu 23. septembra i to na dve lokacije. Akcija je namenjena građanima svih uzrasta i oni mogu da odaberu jednu od dve staze u zavisnosti od svoje kondicije.

“Dani pešačenja” održavaju se u svim gradovima u Srbiji, a u Nišu je polazak organizovan na dve lokacije - kej na Nišavi plato ispred hotela Mu place i bedem na Nišavi kod Dis-a na Bulevaru Medijana. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Učesnici akcije mogu se izaberu kraću stazu dužine 7 kilometara ili dužu varijantu staze od 18 kilometara, koja je namenjena fizički spremnijim osobama. Najmlađi ili oni sa slabijom kondicijom mogu se odlučiti za najkraću varijantu, odnosno, da prepešače samo kilometar i vrate se istom stazom.

Akcija je namenjena građanima svih uzrasta i generacija, školama, omladinskim i sportskim orgnaizacijama, ljubiteljima prirode i svima onima koji su zainteresovani za aktivnosti koje vode zdravom životu u prirodi - kažu organizatori.

Kraća staza vodi kejom Nišave od platoa ispred hotela Mu place do crkve u Donjoj Vrežini, a zatim stazom duž Bresničkog potoka, odnosno Matejevačke reke, do spomenika na Čegru. Na Čegru će Selomir Marković, koji se već više decenija brine o tom spomeniku, učesnicima govoriti o tom istorijskom događaju, a ljubitelji životinja mogu posetiti Zoo planet u Kamenici i razgledati oko 120 životinja različitih vrsta. Za učesnike ove staze, predviđen je povratak prigradskim autobusom ili taksijem.

Učesnici duže staze, oni koji su kondiciono spremniji, takođe se okupljaju ispred hotela Mu place, a zatim idu do bedema na Nišavi kod prodavnice Dis na Bulevaru Medijana. I oni će obići Čegar, a onga krenuti na Vinik gde je predviđeno panoramsko razgledanje grada nakon čega će pešaka krenuti nazad ka Nišu.

Okupljanje učesnika je u subotu, 23. septembra od 7:20 na početku staze, a organizatori ističu da je učesnicima od opreme potrebna obuća zgodna za hodanje, patike ili lake cipele, sendviči i hrana iz ranca, neki slatkiš, voda i lagana jakna u slučaju kiše. Naglašavaju da je u slučaju prekomernog umora ili drugih fizičkih problema moguće je uhvatiti neki od lokalnih autobusa ili pozvati taksi.

“Dan pešačenja” organizuju Planinarski Savez Srbije, Sportski Savez Srbije, Ministartsvo omladine i sporta i Planinarski klub Železničar Niš.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.