Izvor: Medijski istraživački centar, 27.Dec.2011, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DONETA ODLUKA O DOBITNICIMA GRADSKE NAGRADE „11.JANUAR“

Prestižna gradska nagrada za 2011.godinu pripala dr Aleksandru Iliću, docentu Prirodno-matematičkog fakulteta i profesoru dr Miloradu Mitkoviću, direktoru Ortopedsko-traumatološke klinije KC Niš i profesoru Medicinskog fakulteta.
Piše Vesna Petrović
Dr Aleksandar Ilić(27) i profesor dr Milorada Mitković dobitnici su ovogodišnje prestužne gradske nagrade „11.januar“ koja se dodeljuju pojedincima i kolektivima koji su svojim izutetnim rezultatima u oblastima >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << u kojima se bave doprineli razvoju i promociji grada Niša kako u zemlji tako i inostranstvu.O dodeli nagrada odlučuje  Komisija za dodelu nagrada Skupštine grada Niša, a na osnovu rasisanog konkursa za predlaganje kandidata za dodelu nagrada.Sednica na kojoj je doneta odluka o dodeli nagrada održana je juče, dobitnici su jednoglasno izabrani, a u radu komisije učestvovali su i gradonačelnik Niša mr Miloš Simonović i dr Mile Ilić, predsednik Skupštine grada Niša.Prema rečima dr Ilića ove godine je na konkurs za dodelu nagrada  stiglo 34 predloga, 18 za pojedinačne nagrade i 16 za pravna lica.Predlog da nagrada bude dodeljena mladom dr Aleksandru Iliću potekao je od gradonačelnika Niša Miloša Simonovića i dr Mileta Ilića.Nagrade će dobitnicima biti uručene 11.januara na svečanoj sednici Skupštine grada Niša u Svetsoavskom domu.
-Želeli smo na ovaj način da pokažemo svim mladim ljudima koji su vredni, uspešni i postižu u svom radu izuzetne rezultate nisu zaboravljeni i da grad misli na njih – kazao je dr Mile Ilić. – Na taj način grad želi da stavi do znanja svim mladim ljudima da se rad isplati, a da je nagrada posledica toga.Mladi Aleksandar Ilić je sa punim pravom zaslužio ovu nagradu.Ovaj dvadesetsedmgodišnji naučni radnik je najmlađi doktor nauka na Univerzitetu u Nišu, docent je Prirodno matematičkom fakultetu, studije informatike je završio za 3,5 godine i dva puta je proglašavan za najboljeg studenta svog fakulteta.Trenutno je u Americi jer je dobio posao na Fejsbuku na četiri godine, ali je pre polaska za Ameriku ovaj mladi talentovani Nišlija istakao da će se vratiti u svoj grad posle godinu dana da bi ovde primenio znanje i iskustva stečena u inostranstvu.
            Dr Aleksandar Ilić je još kao učenik Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu postigao izuzetne rezultate na naučnim takmičenjima i tada poneo laskavu titulu najtrofejnijeg srednjoškolaca u Srbiji po broju osvojenih nagrada.
            Obrazlažući odluku o drugom dobitnuku najprestižnije nagrade grada Niša „11.januar“, koja se sastoji od povelje, statue „Oslobodiocima Niša“ i novčanog iznosa od 250000 dinara, profesor dr Mile Ilić je naglasio da je profesor dr Milorad Mitković svojim naučnim radom dao nemerljiv doprinos daljem razvoju medicine na polju kojim se on bavi ali da je to istovremeno od ogromnog značaja kako za njega i Klinički centar tako i za grad Niš koji uspešno predstavlja u zemlji i svetu.
-Profesor dr Mitiković je pronašao originalni sustem za spoljnu fiksaciju kostiju koji nosi njegovo ime i koji je bio spasonosno sredstvo za hiljade pacijenata u miru i ratu – istako je dr Ilić. – Ovaj aparat je do sad primenjen na 25.000 pacijenata u zemlji i inostranstvu.Spoljni fiksator koji nosi njegovo ime proizvodi se u Nišu,a izvozi se i u druge zemlje.Autor je ili koautor 400 publikovanih radova i njiga i Predsednik je Srpske traumatološke asocijacije.Profesor dr Mitković je jedan od osnivača Svetskog udruženja za spoljnu fiksaciju.Početkom 2011.godine od strane Američkog biografskog instituta dobio je priznanje „Čovek godine 2010.za doprnos u razvoju medicine i zdravstvene zaštite.Njegovo ime se nalazi u knjizi ovog instituta pod nazivom „veliki umovi 21.veka“.
            Profesor dr Milorad mitković je direktor Ortopedsko-traumatološke klinike Kliničkog centra u Nišu i redovni profesor Medicinskog fakulteta u Nišu.

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Povezane vesti

Poznati dobitnici nagrada "11. januar"

Izvor: JužneVesti.com, 27.Dec.2011

Direktor ortopedske klinike u Nišu prof. dr Milorad Mitković i docent Prirodno-matematičkog fakulteta Aleksandar Ilić su dobili najviše priznanje Grada Niša.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.