Cumtobel do septembra zapošljava 350 ljudi

Izvor: JužneVesti.com, 04.Maj.2018, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Cumtobel" do septembra zapošljava 350 ljudi

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio prve proizvode iz niškog pogona Cumtobela za maj 2018, ovaj austrijski proizvođač LED rasvete poručuje da će niška fabrika biti završena septembra. Dodaju i da će tada biti zaposleno 350 ljudi.

Ako bude po još jednom obećanju predsednika Vučića, inženjeri u niškom Cumtobelu imaće platu 1.000 evra, ali zasada o tome nema potvrde iz austrijske kompanije.

Kompanija Cumtobel navodi da >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << će maja 2018. imati 143 zaposlena, a da će brojku od 350 dostići do septembra. U budućem objektu, kako kažu, u narednih 3 do 5 godina, zaposliće se ukupno oko 1.100 radnika.

U celom procesu zapošljavanja, oko 25 % lokalne radne snage radiće na indirektnim korporativnim funkcijama, uključujući pozicije u nadzoru i računovodstvu, kontroli kvaliteta i logistici, nabavkama i IT podršci. Pored navedenih radnih mesta, prioritet u zapošljavanju usmeriće se na direktne radne pozicije u proizvodnji, industrijskom inženjerstvu kao i za potrebe skladištenja i održavanja - saopštavaju iz Cumtobela.

Nisu precizirali tačan datum kada će prvi proizvodi izaći iz ovog “mercedesa u svetu industrije LED svetala”, kako je ovu austrijsku firmu nazvao Vučić.

Prvi proizvodi sa proizvodne linije u novoj fabrici izaći će u finansijskoj godini 2018/2019 godini - ranije su najavili Austrijanci.

Podsetimo, izgradnja Cumtobelove fabrike u Nišu započeta je u leto 2017. godine. Fabrika je smeštena na putu ka Niškoj Banji, na prostoru nekadašnjeg Vinogradarskog instituta i zauzimaće 40.000 kvadrata. Ukupna vrednost investicije je 30,6 miliona evra.

Ipak, i dalje je nepoznato kolike subvencije od države su dobili Austrijanci. Dojče vele je pisao da se radi o cifri od čak 50.000 evra po radnom mestu, dok je Vučić to nazvao “lupanjem gluposti”, ali nikada nije rekao kolike su tačne subvencije, već da se radi o ukupnoj sumi od “8 ili 9 miliona evra”.

Iz Gradske kuće je ranije najavljeno da će biti dosta radnih mesta za stručnjake sa visokom stručnom spremom.

Ova austrijska kompanija vodeća svetska kompanija u oblasti inovativnih rešenja rasvete i komponenti. Ukupno zapošljava oko 6.500 radnika, a u poslovnoj 2016/2017 godini imali su prihode od oko 1,3 milijarde evra.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.