„Čitanje je spasonosna stvar“

Izvor: RadioCity.rs, 24.Mar.2016, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Čitanje je spasonosna stvar“

Dragi gost Niša Ljubivoje Ršumović poneo je sa dvodnevnog Festivala dečjeg stvaralaštva lepe uspomene sa druženja sa niškim osnovcima, ali i plaketu „Naissa“ za 4 decenije izdavaštva i 5 decenija od nastanka svojih prvih stihova.
Čuveni pesnik za najmlađe smatra da svaka nagrada u životu čoveku prija, ali ima i loše strane. Ipak, oduševljeno je prihvatio niško priznanje za stvaralaštvo „Naissa“, osećajući se posebno jer je prvi kome je dodeljena ova nagrada. >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs <<
„U jednom carskom gradu kakav je Niš dobiti jedno takvo odlikovanje mora da godi sujeti jednog pesnika, jer mi pesnici smo inače sujetni i to je potrebno nama. Ali, vidite, nagrada ima jedno slovo A viška, i kada se oduzme ostaje ’’nagrda’’. Hoću da kažem da ona ne znači uvek nešto dobro i lepo. U mom iskustvu svaka nagrada mi je donela po nekoliko neprijatelja. Dobijem nagradu, a već sutradan, neko od prijatelja mi se ne javlja i to je ta tamna strana svake nagrade. Međutim, ja vidim u Nišu da su svi srdačni i oduševljeni, svi mi čestitaju, što je dobro. Znači da će ova niška nagrada ipak ostati sa oba slova A“, rekao je Ršumović za City radio.

Na dvodnevnom Festivalu dečjeg stvaralaštva koji organizuje Opština Medijana Ljubivoje je posetio više niških osnovnih škola i Kliniku za dečju hirurgiju i ortopediju, gde je sa mališanima razgovarao i čitao im svoje stihove. Druženje sa decom ovom poeti predstavlja podstrek za dalji rad.
„Svaki susret je neko novo iskustvo. Mi, stvaraoci za decu, se trudimo da deci na neki način izmamimo osmeh na usnama i iskru u oku, a oni nama, ako su pažljivi i radoznali kao što jesu ulivaju neku vrstu hrabrosti da nastavimo da se bavimo ovim čime se bavimo. To je uzajamno i čvrsto prijateljstvo i saradnja“, kaže pesnik.

Spas u čitanju
Iako većina ljudi živi u ne tako ružičastoj stvarnosti i često nema mnogo razloga za veselje, spas je u pisanoj reči, tvrdi pesnik.
„Čitanje je spasonosna stvar. Da svoju samoću, svoje nezadovoljstvo, a čak ponekad i svoj život utopite u tuđe spokojstvo, tuđi život, ponašanje i čovek se nekako oseti bogatijim. Ja sam uvek kad mi se učinilo da ću biti tužan uzimao knjigu. Obično sam birao Tom Sojera, Doživljaje mačka Toše ili Vini Pua, ali svaki put sam bežao u paralelni život koji sam živeo zajedno sa junacima knjige koju čitam“, objašnjava Ršum.
Književnik Ljubivoje Ršumović trenutno piše 15 novih epizoda dečije zabavne emisije Fore i fazoni. Takođe, radi na trećoj knjizi trilogiije o slobodnoj teritoriji Talambas, u kojoj živi Vid sa svojim prijateljima, a koja će se zvati "Šumkula u škripcu".

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.