Izvor: B92, 08.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čišćenje Niša od NATO bombi

Niš -- Već tri dana traje čišćenje područja Niša od bombi zaostalih iz vremena NATO bombardovanja. Čišćenje finansira vlada SAD.

Posao čišćenja obavljaju firme iz Hrvatske i sa Pala, koje su dobile na međunarodnom tenderu. Posle tri dana rada na čišćenju terena u Nišu od zaostalih NATO bombi, hrvatski pirotehnicari kažu da imaju dobru saradnju sa lokalnim stanovništvom. Gradjani Niša iznenadjeni su što još ima zaostalih bombi.

U više navrata tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslednjih nekoliko godina u Nišu su bile pronalažene zaostale bombe, a jedan čovek je usled eksplozije takve bombe i poginuo. Nijedna institucija zbog toga nije preuzela odgovornost, a Nišlije su mislile da su bezbedne. Zbog toga su mnogi iznenadjeni najnovijim čišćenjem terena od bombi, a pomalo i činjenicom da je posao dobila firma iz Hrvatske.

Hrvatski pirotehničari misle da medju lokalnim stanovništvom ne postoji nepoverenje prema njima: "Mislim da ne. Posao je na prvom mestu, nema ničeg osim posla. Ljudi što žive okolo nude nas kavom, zanimljivo im je, ali je sve stvarno super ", kaže Hrvoja Radochaj

Na poslu razminiravanja angažovana su i četiri deminera iz Niša. Na pitanje da li možda postoji nepoverenje između njih i kolega iz Hrvatske, Jovica Djordjević kaže da je možda i bilo toga prvog dana, ali da je saradnja odlična.

Radove u Nišu finansira vlada SAD sa 1,3 miliona dolara. U narednih pedesetak dana od kasetnih bombi trebalo bi da budu očišćeni tereni oko Kliničkog centra i u naselju Duvanište, kao i industrijska zona gde su angažovni pirotehničari firme MD kom sa Pala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.