Četvoro Nišlija uhapšeno zbog pranja novca

Izvor: JužneVesti.com, 26.Nov.2022, 17:19

Četvoro Nišlija uhapšeno zbog pranja novca

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca, uhapšeni su odgovorno lice preduzetničke radnje Kocit M. K. (62), faktički vlasnik nekoliko privrednih društava D. O. (65), formalni vlasnik M. B. (69) i knjigovođa u tim privrednim društvima M. T. (49). Pretresom stanova na više lokacija u Nišu pronađeno je preko milion dinara i preko 20.000 švajcarskih franaka.

Oni se sumnjiče da su od septembra 2019. do septembra ove godine izvršili prenos novca u iznosu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << od 24.703.881 dinara sa namerom da prikriju ili lažno prikažu nezakonito poreklo novca koji su koristili.

Sumnja se da je D. O. organizovao ovu grupu u kojoj je svaki član imao svoju ulogu. On je osnovao privredno društvo, zatim je angažovao M. B. od koga je zahtevao da sukcesivno osniva druga privredna društva na svoje ime, i koji je dobijao mesečnu naknadu od 200 evra. M. T. je bila ovlašćena, kako se sumnja, za otvaranje računa kod poslovnih banaka, kao i za sačinjavanje i overu fiktivnih faktura kao da su privredna društva izvršila prodaju i isporuku robe - raznih metalnih proizvoda preduzetničkoj radnji „Kocit” - kažu iz policije.

M. T. je podizala gotov novac prilikom uplate od ove firme, deo zadržavala za sebe, a veći deo novca je preko D. O. išao kod M. K. koji je znao da privredna društva kojima je uplaćivan novac nisu prodavala niti isporučivala robu njegovoj firmi.

Protiv M. K. je podneta i krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost na taj način što je izbegnuto plaćanje javnih prihoda u iznosu od 2.660.244 dinara za koji iznos je oštećen budžet Republike Srbije - navode iz policije.

Prilikom pretresa stanova osumnjičenih i drugih prostorija koje su koristili na više lokacija u Nišu, policija je pronašla i oduzela 1.299.000 dinara i 20.069 švajcarskih franka, fiktivnu dokumentaciju, pečate, mobilne telefone i laptop.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni nadležnom tužilaštvu.

Akciju su sproveli pripadnici MUP-a, UKP-a i Odeljenja za borbu protiv korupcije u saradnji sa Sektorom poreske policije i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.