CIRKULARNA EKONOMIJA

Izvor: NTV.rs, 03.Mar.2020, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIRKULARNA EKONOMIJA

Cirkularna ekonomija – da ili ne? Na ovo pitanje pokušali su da odgovore predstavnici privrede, lokalne samouprave, akadameske zajednice i organizacija civilnog društva, na okruglom stolu u Regionalnoj privrednoj komori u Nišu. Okrugli sto pod nazivom “Cirkularna ekonomija – izazov ili mogućnost za lokalnu samoupravu” organizovao je Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA.
Cirkularna ekonomija omogućava da u što manjoj meri koristimo prirodne resurse i da veći broj gotovih >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << ili polu-proizvoda ponovo upotrebimo, što je nasuprot lineranoj ekonomiji koja pravi proizvode koristeći se resursima, ali ih nakon korišćenja bacamo i stvaramo otpad. Kod cirkularne ekonomije toga nema, a najbolji primer su industrije sa reciklažom otpada, koje u svojoj proizvodnji ponovo prepađuju korišćene proizvode, čime štede resurse, vreme, energiju i material. U Nišu je priču o ovom konceptu pokrenulo Udruženje Protekta, baveći se time, na koji način da u gradu koji je živa sredina, primenimo cirkularnu ekonomiju.
Cirkularna ekonomija bukvalno kreće iz domaćinstva, a najbolji primer je da prezrelu jabuku ne bacimo, već od nje napravimo pitu, kažu stručnjaci. Prema analizama koje su sproveli iz PROTECT-e, ljudi za godinu dana potroše prirodne resurse koji ne mogu da se obnove za dve godine.
Sastanku su prisustvovali i predstvanici KLERP Grada Niša, koji kako kažu stavljaju fokus na razvoj cirkularne ekonomije.Sa okruglog stola poslata je poruka – da ekologija nije jeftina i da promena linearnog sistema proizvodnje koji je prisutan od industrijske revolucije nije jednostavna, ali nas na to obavežu upozoravajuće klimatske promene, da bismo sačuvali svet kakav poznajemo. Sa druge strane, ukoliko bi se primenila cirkularna ekonomija, struka kaže da bi industrije značajno uštedele na novim resursima i održale kontinuitet svoje proizvodnje, a novac bi dalje mogle preusmeravati na zarade zaposlenih i otvaranje novih radnih mesta.
https://www.youtube.com/watch?wmode=transparent“ width=“WIDTH“ height=“HEIGHT“ >

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.