Izvor: B92, 21.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarski konzulat u Nišu

Niš -- U Nišu je otvoren konzulat Bugarske, gde će stanovnici jugoistočne Srbije moći da dobiju vize.

One će od 1. januara naredne godine biti neophodne za odlazak u tu zemlju. Inače, zbog ulaska Bugarske u Evropsku uniju, u poslednje dve godine višestruko je povećan broj građana Srbije koji su podneli zahtev za dobijanje bugarskog državljanstva. U ovom trenutku, samo u Pirotskom okrugu na bugarsko državljanstvo čeka oko 5.000 stanovnika, koji će, ukoliko ga dobiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moći bez viza da putuju u zemlje Evropske unije.

Ministari pravde Srbije i Bugarske, Zoran Stojković i Georgi Petkanov, otvorili su danas u Nišu bugarski konzulat.

Na dan ulaska Bugarske u Evropsku uniju za građane Srbije počinje da važi vizni režim za odlazak ili prolazak kroz tu zemlju. Vize su uvedene u poslednjem trenutku, rekao je ministar pravde Bugarske Georgi Petkanov prilikom otvaranja konzulata u Nišu.

"Za više kategorija putnika postojaće ubrzana procedura za dobijanje viza. Sama činjenica da smo uveli olakšice za mlade, turiste i poslovne ljude, dokazuje da Srbija kod nas ima bolji status", rekao je Petkanov.

Zbog rodbinskih i poslovnih veza stanovnici jugoistočne Srbije tradicionalno često odlaze u Bugarsku. Odlaska će ubuduće biti manje, s obzirom na to da će po vize morati da idu u Niš.

Od ovih promena najviše strahuju trgovci koji nabavljaju robu u Bugarskoj i Turskoj.

"Ja mislim da će biti promena u vezi sa robom, zato što će biti skuplja roba, na tržištu ni sad je nema, više nije kao ranije da ti možeš da preneseš koliko hoćeš, sad dva-tri parčeta, drugi ti prenosi, a ovde nema ko to da kupi", kaže jedan trgovac.

Konzul Bugarske u Nišu biće Georgi Dojnov Jurukov, koji je ranije u dva navrata bio ambasador u Beogradu i jednom u Sarajevu.

Za dobijanje vize će, pored fotokopije prve stranice pasoša i dve fotografije, biti potreban poziv iz Bugarske ili vaučer o turističkom putovanju. Vize su potrebne i za tranzit kroz Bugarsku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.