Brutalne scene vršnjačkog nasilja na pozorišnim daskama

Izvor: RadioCity.rs, 22.Mar.2017, 01:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brutalne scene vršnjačkog nasilja na pozorišnim daskama

Scenama brutalnog vršnjačkog nasilja, kako verbalnog, psihičkog, tako i fizičkog, okrutnih tinejdžera čiji je sistem vrednosti potpuno izopačen i poremećen, obiluje komad dramaturga Dimitrija Kokanova, u režiji Kokana Mladenovića, koji je namenjen mladoj školskoj publici.
"Nasilje", priču posvećenu dečaku iz Niša Aleksi Jankoviću, čiji je tragično prekinut mladi život potresao čitavu Srbiju, imali su priliku da u utorak, tokom igranja u dva termina pogledaju i niški >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << đaci. Rekcije u publici bile su oduševljenje, zbunjenost, zabrinutost.
"Sve mi se u predstavi sviđa, tačno je sve prikazano, to se i dešava. Trebalo bi svako da je pogleda", rekao je učenik mlaih razreda.
Bilo je i učenika koji misle da su scene zverskog nasilja prenaglašene, kao i da nije bilo potrebe za isticanjem i ponavljanjem psovki.

"Prema mom mišljenju, bilo je malo i vulgarno. U našoj školi ima drugih oblika nasilja, ali ne ovako, fizičkog. Mada, mislim da će uticati predstava na đake da ne rade takve stvari", poručila je osnovka Anđela Stanković.
"U osnovnim i srednjim školama ima nasilja, ali mislim da je prikaz u predstavi malo preteran, mi se čak nismo susretali sa nasiljem u našoj školi", kaže osmak Ognjen Adžić.

Školski psiholog Mirjana Radojević, koja je povela svoje đake da pogledaju komad "Nasilje", nada se da će on pobuditi veliku pažnju kada je u pitanju vršnjačko nasilje, problem sa kojim se škole sve češće susreću i teško bore.
"Mislim da su deca brutalnim scenama deca bila škoirana, da je to imalo uticaja na njihovu svest, a nadam se da makar ova deca koja su bila prisutna, onda kada se vrate u svoje škole neće nikada ni da pomisle da urade bilo šta slično", kazala je Mirjana Radojević, pisholog u OŠ "Sveti Sava".
Reditelj Kokan Mladenović prozvao je i nadležne institucije u gradu i zemlji, čija je pravovremena reakcija u slučaju Alekse, ali i brojne druge maltretirane dece, izostala. Skretanje pažnje osnovcima, među kojima je vršnjačko nasilje najizraženije, na ovaj veliki problem, kroz predstavu sa evidentnim pokazateljem šta je dobro a šta loše, verovatno će imati pozitivan uticaj.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.