Izvor: B92, 30.Nov.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brus: "I policajci greše"

Niš -- Ni nakon dva meseca pošto su policajci iz Brusa greškom priveli, a potom pretukli trojicu niških mladića, ne saopštava se ko su policajci koji su to učinili.

Majka najteže povređenog, kome je trajno oštećen sluh usled torture u policijskoj stanici u Brusu, ispričala je da su njenog sina i još dvojicu prijatelja policajci uhapsili i tukli, a da ih prethodno ništa nisu ni pitali. Nadležni još uvek ne odgovaraju na pitanje ko je odgovoran za ovaj događaj. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Porodice mladića iz Niša, koji su pre dva meseca greškom privedeni u policijsku stanicu u Brusu i pretučeni, još pokušavaju da saznaju kako je ta greška mogla da se dogodi i koji su to policajci jednom od trojice devetnaestogodišnjaka batinama naneli teške telesne povrede.

Njima pomaže advokatska mreža Odbora za ljudska prava, u kojoj kažu da su bili prinuđeni da podnesu prijavu protiv NN počinilaca, iako postoje svi dokazi, nalazi sa sudske medicine koji potvrđuju priču mladića, koji mogu i da prepoznaju policajce koji su ih tukli, jer su sumnjali da su oni odgovorni za pljačku koja se tog dana dogodila na benzinskoj pumpi.

U centru Brusa, 19. septembra uveče, trojica mladica iz Niša vraćala su se kući posle posete školskom drugu.

Majka jednog od njih kaže da ih je tada opkolilo nekoliko policijskih automobila.

"Kada je sin otvorio vrata, udario ga je policajac puškom u čelo i bacio na zemlju. Stavio mu je lisice na ruke bez ikakvih pitanja, počeli su da ih biju. Nekih sat i po su ih šutirali”, ispričala je ona.

Majka mladića koji je prema izveštaju sa sudske medicine te noći zadobio teške telesne povrede i sluh mu je trajno oštećen, dalje prenosi njegovu priču: da su odvedeni u policijsku stanicu u Brusu i tu zadržani sve dok nije došao čovek sa pumpe koja je opljačkana i potvrdio da oni nisu krivi.

Tada su svi pušteni, uz obrazloženje da "i policajci greše”.

Svojim kolima otišli su do Niša, a roditelji su ih prvi put videli u Kliničkom centru.

"On je tada primao infuziju. Pukla mu je bubna opna. Od silnih udaraca. ja njegov lik, svoje rođeno dete" ja bih prošla pored njega, ne bih ga prepoznala. On nije mogao da otvori oči od otoka”, navodi majka oštećenog.

Roditelji su najpre pokušavali da sami od nadležnih dobiju informacije o tome šta se dogodilo, ali nisu dobili nikakav odgovor.

Obratili su se advokatskoj mreži Odbora za ljudska prava.

Međutim, ni oni do danas od nadležnih u policijskoj stanici u Brusu, policijskoj upravi u Kruševcu i Ministarstvu unutrašnjih poslova nisu dobili nikakve zvanične informacije.

"Država i državni organi svesno krše član Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. U ovakvoj situaciji, mi smo prinuđeni, ako ne dobijemo nikakve informacije, da pokrenemo postupak pred Evropskim sudom i zaštitimo njihova prava”, kaže advokat Bratislav Todorović.

Roditelji teško povređenog mladića kažu da neće odustati sve dok ne saznaju ko su trojica policajaca koja su te noći pretukla njihovog sina.

"Ja ne mogu da verujem u kojoj državi mi zivimo, da tako nešto može da se doživi od strane policije. Uvek sam se plašila da mi dete ne strada od kriminalaca, a nikada nisam pomislila da će da strada od policije”, rekla je majka pretučenog.

U Odboru za ljudska prava u Nišu kažu da ovaj slučaj nije izuzetak, ali da će učiniti sve da ne bude zataškan.

"I policajci greše”, objašnjenje je uz koje su trojica mladica, prema njihovom svedočenju, puštena posle prebijanja u polijskoj stanici u Brusu.

Koji su to, međutim, policajci pogrešili, od nadležnih ni porodica ni B92 do danas nisu saznali.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.