Brnabić o PCR testiranju privatno: Većina laboratorija u zgradama, ja ne bih živela tamo gde se uzimaju brisevi

Izvor: JužneVesti.com, 10.Avg.2020, 08:44

Brnabić o PCR testiranju privatno: Većina laboratorija u zgradama, ja ne bih živela tamo gde se uzimaju brisevi

Dok privatne laboratorije u Nišu još čekaju odobrenje za PCR testiranja na koronu, za šta kažu da imaju uslove i da bi to ubrzalo proces, premijerka Ana Brnabić navodi da je većina njih u stambenim zgradama i da ne zna nijednu koja ima uslove kao državne laboratorije. Da li će, kada i koje ipak dobiti dozvolu Ministarstva zdravlja - nije precizirala, ali tvrdi da država sa tim ne odugovlači.

U Nišu ponovo kažu da se više nedelja čeka za PCR test na koronu koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << pojedinima neophodan zbog poslovnih putovanja u inostranstvo. Ovu proceduru mogle bi da ubrzaju privatne laboratorije.

Tvrdi i da država ne odugovlači sa davanjem dozvola za PCR testiranja; foto: Vanja Keser Ali dok građani čekaju na testiranje, privatne laboratorije koje su odgovorile na pitanja Južnih vesti objašnjavaju da imaju uslove za ovu dijagnostičku metodu, ali ne i odobrenje.

Premijerka Ana Brnabić tvrdi da država ne odugovlači sa davanjem dozvole, ali da to ne sme da se učini po svaku cenu.

Sve laboratorije koje imamo u ovom trenutku moraju da imaju zgradu samo za to, posebne uslove za preuzimanje briseva i njihovo čuvanje - objasnila je premijerka.

Laboratorije su ipak najčešće smeštene u privatnim zgradama, kaže premijerka, a uz to je postavila i pitanje koliko bi stanari voleli da žive u zgradi gde se PCR metodom obrađuju uzorci. Brnabić kaže da ne bi volela da živi u zgradi gde se uzimaju brisevi za testiranje na koronu; foto: Vanja Keser

Na svoje pitanje je i sama odgovorila - kaže da ona ne bi volela da živi u takvoj zgradi.

U ovom trenutku ne znam nijednu laboratoriju koja ima uslove kao državne laboratorije. Da privatne laboratorije u stambenim zgradama obrađuju uzorke testova na kovid PCR metodama, ne bih volela da živim u toj zgradi - istakla je Brnabić.

Ipak, dodala je i da bi najviše voleli da sve privatne laboratorije rade ovakvu vrstu testiranja, ali da će, ako virus izađe iz njih, za to biti krivi pre svega Krizni štab, Vlada i Ministrastvo zdravlja.

Iako privatne laboratorije, neke od njih i u Nišu, rade brzo serološko testiranje, Brnabić objašnjava da je PCR test opasno i osetljivo pitanje i da mora da se vodi računa o zaštiti građana i ljudi koji će obrađivati testove.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.