Borini gimnazijalci najbolji na Nacionalnoj olimpijadi u geografiji

Izvor: JužneVesti.com, 18.Maj.2021, 15:09

"Borini" gimnazijalci najbolji na Nacionalnoj olimpijadi u geografiji

Učenici niške Gimnazije “Bora Stanković” ostvarili su najbolji rezultat na Nacionalnoj olimpijadi u geografiji, a najveći uspeh postigao je Vuk Bulatović koji je bio najuspešniji i u pojedinačnoj kategoriji. Takmičenje je okupilo 30 škola iz cele Srbije, ali je niški tim pokazao da je bez premca.

Da je geografija pre svega ljubav, a ne predmetna obaveza pokazao je Vuk Bulatović koji se priključio školskom timu iako od ove godine više nema ovaj predmet. Prvo mesto >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << na Nacionalnoj olimpijadi omogućilo mu je plasman na evropsko i svetsko takmičenje, a ne mora da brine ni oko upisa na fakultet koji ga sledeće godine očekuje.

Planiram da upišem Geografiju i Prostorno plaranje u Beogradu, ali to je već rešeno jer mi je ova medalja obezbedila mesto na fakultetu. Za mene je geografija važan predmet, multidisciplirna oblast koja određuje živote u raznim sferama, često zapostavljena - kaže Vuk.

"Borin" tim je najbolji i u grupnom plasmanu;foto:privatna arhivaOsim njega u timu su bili i Veljko Vasić, Mihajlo Đorđević i Stevan Kulić, a predvodila ih je profesorka Ana Ivić Veljković.

Olimpijada je nekada trajala tri dana, a ove godine zbog uslova pet sati. Sve drugo je ostalo isto, zato su još jednom pokazali koliko su dobri i pod pritiskom. Imali su prvo klasičan test, zatim multimedijalni gde se od njih tražilo da na osnovu slike prepoznaju šta je je i gde se nalazi. Na kraju i terenski rad kada su mapirali objekte, izračunavali nagib terena, a potom to sve upisivali u karte - objašnjava Ana Ivić Veljković.

Drugo mesto osvojili su Mihajlo Đorđević i Stefan Kulić. Najmlađi član tima Veljko Vasić ove godine sa takmičenja doneo veliko iskustvo, dok nagradu očekuje već sledeće.

Nisam osvojio nagradu, ali je bilo biti deo tima i takmičiti se. Spremam se i za narednu godinu - kaže Veljko.

Nacionalna olimpijada iz geografije održana u organizaciji Regionalnog centra za talente u Beogradu i okupila je 125 učenika z cele Srbije. Niški tim je obezbedio plasman i za evropsko i svetsko takmičenje. Konkurencija ih ne brine, ali nisu sigurni da li će moći da obezbede kotizaciju potrebnu za učešće. Ukoliko prevaziđu finansijske probleme, znanje sa učenicima širom Evrope odmeriće već u toku leta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.