Bolnica ustalasala niški Beverli hils

Izvor: Politika, 07.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolnica ustalasala niški Beverli hils

Otkako je u neposrednu blizinu osnovne škole u naselju Knjaževačka-jug preseljena ustanova za lečenje bolesti zavisnosti ne prestaju protesti žitelja ovog dela Niša

Niš – Od kada je sredinom februara u njihov kraj doseljena dnevna bolnica, žitelji niškog naselja Knjaževačka-jug, kao i oni iz neposredne okoline, peticijama i prijavama pokušavaju da od nadležnih u gradu dobiju odgovor na pitanje da li je bilo uputno ovakvu ustanovu iz periferijskog naselja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Bubanj preseliti u gusto naseljeni deo Niša. Štaviše, specijalna bolnica je u objektu u Ulici Branka Ćopića uz samu Osnovnu školu „Mika Antić”, koju pohađa 1.000 učenika.

– Naše naselje je građeno po modelu američkih i francuskih kvartova, sa porodičnim kućama i uređenim dvorištima, parkovskim površinama, garažama i raznim pratećim sadržajima, poput škole i sportske dvorane. Knjaževačka-jug je doskora bila sinonim za miran i uređen kraj – kaže za „Politiku” Zoran Jović, žitelj naselja koje u Nišu zovu i Beverli hils, ističući da građane koji ovde imaju kuće niko nije konsultovao u vezi sa preseljenjem Specijalne dnevne bolnice.

– Neshvatljivo je da se za ustanovu za lečenje narkomana određuje lokacija uz samu školu – ističe i Jovićev komšija Žarko Ognjanović. Inače, žitelji naselja i okolnih ulica odnedavno vode decu u OŠ „Mika Antić” i sačekuju ih posle nastave.

– Svesni smo da bolnica služi za lečenje mladih ljudi kojima je pomoć neophodna i protiv toga niko od nas nema ništa. Ali znamo i da su počinioci većine krađa, obijanja i nasilništva upravo narkomani. Da bismo živeli u mirnom kraju, skupo smo plaćali izgradnju svojih kuća, a sada je taj mir ugrožen – dodaje Dragica Dimitrić iz naselja Knjaževačka-jug.

S druge strane, Mirka Kocić, koja vodi Specijalnu bolnica za lečenje bolesti zavisnosti, smatra da su protesti komšija neosnovani:

– Imamo urednu dozvolu zdravstvene inspekcije i ne treba nam nikakva saglasnost susedstva. Nikome ne smetamo, niti naši pacijenti bilo koga ugrožavaju. Ne razumem ljude koji se služe neistinitim navodima poput onih da ne vodimo računa o medicinskom otpadu, da su svuda okolo špricevi i da postoji opasnost da žitelji ovog dela grada budu napadnuti... Naši pacijenti ne dolaze sami, dovoze ih roditelji ili prijatelji, i sve je potpuno bezbedno – tvrdi za naš list Mirka Kocić dodajući da im je rad otežan, jer im je, po prijavama građana, inspekcija svakodnevno u bolnici...

Toma Todorović

[objavljeno: 08/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.