Bisić: Filip Moris ne zatvara DIN

Izvor: B92, 27.Jan.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bisić: Filip Moris ne zatvara DIN

Beograd -- Direktorka korporativnih poslova Filip Moris, Milica Bisić demantovala je da će ta kompanija zatvoriti fabriku duvana u Nišu.

Bisić je rekla da najave o zatvaranju Duvanske industrije Niš, koja posluje u sastavu Filip Morisa, i izmeštanju proizvodnje u Rusiju, ne potiču od zvaničnih izvora kompanije, nisu njen stav i predstavljaju "senzacionalističke spekulacije".

Ona je, međutim, istakla da zbog nekoliko odluka državnih organa Srbij poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << meseci, nepovoljnih po tu kompaniju, u Filip Morisu razmatraju svoje poslovne planove i prilagođavaju se okolnostima.

Bisić je precizirala da je prva odluka koja je onemogućila investiranje Filip Morisa u Duvansku industriju Bujanovac odluka Komisije za zaštitu konkurencije, usledila je najava obustave premiranja duvana, a potom i usvajanje amandmana na Zakon o akcizama u Skupštini Srbije, suprotno dogovoru proizvođača cigareta sa Vladom Srbijom.

„Ozbiljna kompanija kao Filip Moris u takvim okolnostima prirodno razmatra svoje poslovne planove i prilagođava se okolnostima", kazala je ona i dodala da ohrabruje najava ministarke finansija da će Zakon o akcizama biti izmenjen.

„Ta najava pokazuje da vlada namerava da poštuje politiku koja je utvrđena akcionim planom za sprovođenje CEFTA sporazuma, a početkom 2007. vlada je usvojila i strategiju u kojoj stoje i premije i odgovarajuća akcizna politika", istakla je Bisić.

Ona je ponovila da se spornim amandmanom, koji je usvojen bez saglasnosti vlade, menja akcizna struktura tako da dominira proprocionalna akciza, odnosno da se povećava procenat koji se zahvata od maloprodajne cene.

Bisić, međutim, nije htela da komentariše ocenu da se takvom akciznom politikom povlađuje proizvođačima jeftinih cigareta, kao što je Monus, Predraga Rankovića Peconina.

Na pitanje zašto su cigarete DIN zbog povećanja akcize poskupele još 30 decembra, iako izmene zakona još nisu stupile na snagu i akcize nisu povećane, ona je odgovorila da je to učinjeno jer se očekivalo da će Izmene Zakona o akcizi stupiti na snagu od 1. januara, kako je vlada ranije najavljivala.

Govoreći o najavi da će biti obustavljeno premiranje proizvođačima duvana, Bisić je kazala da bi to bilo u suprotnosti sa odlukom vlada iz 2007. godine i dovelo do relativnog poskupljenja duvana koji je i sa premijama skuplji nego uvozni.

Osim toga, onemogućilo bi iskorišćavanje izvoznih prilika koje je pružila CEFTA, a to istovremeno dovodi u opasnost više hiljada radnih mesta u poljoprivrednoj proizvodnji i preradi duvana, ocenila je direktorka u kompaniji Filip Moris.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DIN Filip Moris ne zatvara fabriku u Nišu

Izvor: Kurir, 27.Jan.2009

BEOGRAD, 27. januara 2009. (Beta) - Duvanska industrija Niš Filip Moris saopštila je danas da neće zatvoriti fabriku u Nišu. "Navodi o zatvaranju fabrike u Nišu objavljeni u pojedinim medijima ne potiču iz zvaničnih izvora kompanije i nisu zasnovani na zvaničnom stavu, a mogu da prouzrokuju negativne...

Nastavak na Kurir...

Božini pušači

Izvor: Kurir, 28.Jan.2009, 08:37

BEOGRAD - Bivši funkcioneri Vlade Srbije Janko Guzijan i Milica Bisić stalno su zaposleni u kompaniji „Filip Moris“, a preporuka za angažman kod ovog giganta duvanske industrije bio je upravo rad u izvršnoj vlasti, saznaje Kurir. Guzijan je kao državni sekretar u Ministarstvu finansija bio angažovan...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.