Bilingvalno odeljenje sa nemačkim kao prvim stranim jezikom

Izvor: RadioCity.rs, 07.Maj.2014, 03:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bilingvalno odeljenje sa nemačkim kao prvim stranim jezikom

Najstarija niška gimnazija otvara bilingvalno odeljenje društveno jezičkog smera sa nemačkim kao prvim stranim jezikom i binacionalnom diplomom. Profesor nemačkog jezika Milena Kostadinov ističe da će nastava u ovom odeljenju biti organizovana drugačije nego u ostalim bilingvalnim odeljenjima u regionu.
„Učenici će u bilingvalnom odeljenju sa nemačkim kao prvim stranim jezikom, slušati četiri časa nedeljno nemački. Imaće dva redovna i dva dodatna časa, a 30 posto nastave pratiće na nemačkom i iz istorije, likovne i muzičke kulture, srpskog jezika i književnosti i informatike. Za razliku od bilingvalnih odeljenja u drugim školama, gde nastavu drže predmetni nastavnici koji su pohađali kurseve određenog stranog jezika, u našem bilingvalnom odeljenju dvojezičnu nastavu izvodiće nastavnici nemačkog jezika i lektor za nemački jezik u saradnji sa predmetnim nastavnicima, što bi dodatno trebalo da doprinese kvalitetu učenja“, kaže Milena Kostadinov.

Ono što je posebno atraktivno i značajno za učenike, to je sticanje binacionalne diplome sa kojom mogu da upišu fakultete na nemačkom jezičkom području bez dodatnog polaganja nemačkog jezika.
„Na kraju četvrte godine učenici ovog odeljenja stiču pravo na binacionalnu maturu, koja se tretira kao da su završili gimnaziju u Nemačkoj. DSD diploma za koju mogu da polažu svi učenici naše škole koji uče nemački, u bilingvalnom se podrazumeva, i nema potrebe da oni polažu taj ispit. Po završetku školovanja oni imaju viši nivo znanja nemačkog, a reč je o C1 nivou“, objašnjava Milena Kostadinov.
Nastavu nemačkog izvodiće profesorice Milena Kostadinov, Biljana Nikolić i Nevenka Janković. One ističu značaj ovog odeljenja i zbog potrebe za nemačkim jezikom i trenda koji pokazuje da za učenjem ovog stranog jezika poslednjih godina vlada sve veće interesovanje.

Prijavljivanje za upis u ovo odeljenje je u isto vreme kao i za filološko, koje uspešno funkcioniše u Gimnaziji već nekoliko godina. Kandidati se mogu prijaviti od 24. do 26. maja.
Pripremna nastava za upis u nemačko bilingvalno odeljenje održaće se od 26. do 30. maja od 11 sati u Prvoj niškoj gimnaziji Stevan Sremac, a polaganje prijemnog ispita je 31. maja. Maksimalan broj učenika koji mogu upisati bilingvalno odeljenje sa nemačkim kao prvim stranim jezikom je 30.

Podsetimo, Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ je jedna od 15 gimnazija u Srbiji koja je uključena u program pripreme učenika za Nemačku jezičku diplomu (DSD),ispit Konferencije ministara kulture SR Nemačke za učenike u inostranstvu. Diiploma koju stiču nakon položenog DSD ispita priznata je kao dokaz naprednog poznavanja nemačkog jezika, na internacionalnom nivou i za upis u obrazovne ustanove u Nemačkoj bez nulte pripremne godine. Ovu diplomu koja se tretira kao B1 nivo, mogu da dobiju učenici koji uče nemački jezik na drugim smerovima u školi, a oni koji budu završili bilingvalno odeljenje sa nemačkim kao prvim stranim jezikom stiču C1 nivo znanja i binacionalnu diplomu.
Takođe, učenici Prve niške gimnazije, zbog svega ovoga, imaće mogućnost učestvovanja i u međunarodnom projektu PASH.

Inače, nemački se u Prvoj niškoj gimnaziji uči kao drugi strani jezik sa fondom od dva časa nedeljno tokom sve četiri godine i na jezičkom i na matematičkom smeru. U filološkom odeljenju nemački se uči kao drugi strani jezik sa fondom od tri časa nedeljno.
Nemački je oficijalni jezik u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj i Luksemburgu. Nemačka je najveća ekonomska sila Evropske Unije, a treća svetska ekonomska sila. Poslednjih godina raste trend izučavanja nemačkog jezika, smatra se da on spada među 10 najkorišćenijih jezika u svetu. Na listi omiljenih mesta za studiranje, Nemačka je na trećem mestu.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.