Bijenale plakata pekinške opere tokom marta u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 04.Mar.2024, 10:52

Bijenale plakata pekinške opere tokom marta u Nišu

Upoznavanje sa svetom alegorija i simbola pekinške opere, nastale pre više stotina godina u Pekingu, biće dostupno posetiocima Galerije savremene likovne umetnosti Niš od 5. do 30. marta u Oficirskom domu tokom trajanja izložbe plakata kulturne institucije koja pretstavlja simbiozu muzike, vokalnog izvođenja, mimike, plesa i borilačkih veština, te sažima gotovo sve folklorne elemenata Kine.

Izabran plakat za izložbu; foto: GSLU Bijenale plakata pekinške opere je osnovano >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << 2022. godine, sa ciljem da kroz dizajn plakata predstavi i promoviše pekinšku operu, koja je kao tradicionalna umetnička forma veoma važan činilac kineske kulturne baštine.

Kroz brojne izložbe širom sveta (Kina, Japan, Singapur, Poljska, Meksiko, Kanada) Bijenale takođe afirmiše međunarodnu razmenu u oblasti dizajna i umetnosti, te podstiče internacionalni stvaralački dijalog - navodi se u pozivu.

Izabran plakat za izložbu; foto: GSLU Pekinška opera je jedinstvena umetnička forma, nastala je u Pekingu tokom sredine perioda dinastije Ćing (1636–1912), a postala je potpuno razvijena i prepoznatljiva sredinom 19. veka. Ona ima četiri glavna tipa uloge: šeng (gospodin), dan (žene), đing (grubi muškarci) i čou (klovnovi).

Boje, zvuci, svaki korak, pogled i ornament nose duboko značenje. Scenografija je minimalistička, a vreme i radnju određuju muzika i simboli. Bič u ruci postaje konj, veslo prelazi reku, a barjaci na leđima evociraju vojskovođu. Kostimi govore o društvenoj ulozi i položaju likova, dok maske otkrivaju njihovu suštinu. Crvena maska simbolizuje poštenje, bela laž, žuta hrabrost, a zlatna božanstvo - dodaju.

Izabran plakat za izložbu; foto: GSLU Na konkurs ovog bijenala pristiglo je 1.196 radova iz 35 zemalja. Međunarodni žiri, na čelu sa Liom Šuom, predavačem i kustosom iz Pekinga, odabrao je 50 plakata za izložbu.

Učesnici su priznati umetnici na polju plakata iz Kine, Indonezije, Poljske, Nemačke, Srbije, Slovenije, Slovačke, Španije i Kolumbije.

Otvaranje je u utorak, 5. marta od 19 sati u izložbenoj sali u Oficirskom domu, a svečanosti će prisustvovati grafički dizajner Ivan Mišić i Li Šu, predsednik selekcione komisije Bijenala.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.