Bez saobraćajnih gužvi u Nišu na Dan bez autombila

Izvor: NiskeVesti.rs, 22.Sep.2016, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez saobraćajnih gužvi u Nišu na Dan bez autombila

Evropska kampanja „Dan bez automobila“ obeležena je i u Nišu zatvaranjem glavnih saobraćajnica za motorna vozila od 9 do 13 sati, kao i mnogobrojnim akcijama na Trgu kralja Milana, u ulici Milojka Lešjanina i Voždovoj čime je poslata poruka da građani češće koriste alternativne načine prevoza, da više pešače kako bi pokazali brigu o životnoj sredini.

Glave saobraćajnice u Nišu bile su zatvorene za oko 100.000 motornih vozila, koliko je prema podacima Uprave za komunalne >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << delatnosti, energetiku i saobraćaj registrovano na teritoriji Niša.
Uz prisustvo velikog broja Nišlija, učenika osnovnih škola, karate klubova, Dečijeg centra i EU info kutka niš je bio jedan od 2.500 gradova u svetu koji se pridružio obeležavanju kampanje „Dan bez automobila“.

Buđenje ekološke svesti treba početi od najmlađih Nišlija, zbog čega je u centru grada za njih organizovan ekološki kviz, a najboljim učenicima gradonačelnik Niša je podelio nagrade.
„Dan bez automobila je deo evropske inicijative u nedelji mobilnosti i kratkotrajnim merama kao što su zatvaranje ulica. Trajna mera koju smo uveli je zatvaranje mosta kod niške Tvrđave i narednog meseca radićemo na uređenju te pešačke zone“, kaže većnik Igor Vojinović.
Grad Niš već 15 godina učestvuje u akcijima „Evroposke nedelje mobilnosti“.
„Plan uređenja pešačke zone na mostu kod niške Tvrđave jeste da se postavi ograda, osvetljenje, klupe, mobilijar i estetsko i građevinsko spajanje sa Trgom kralja Milana“, objašnjava šef odseka za saobraćaj Upraveza komunlanu delatnost, Igor Trajković.

Akciji se prikljičio i EU info kutak Niš koji je postavio platno na TC „Kalča“ koji su oslikali pešaci i vozači tokom akcije „Zeleni pešački prelaz“.
„Prelaženjem pešačkog prelaza na Trgu Republike, Nišlije su tada oslikale olistalu krošnju drveta i tako kreirali svojevrsno umetničko delo koje je od danas na platnu dostupno svima. Ovo platno će dve ndelje podsećati vozače da manje voze, više pešače i čuvaju životnu sredinu“, kaže menadžerka EU info kutka Niš, Danijela Vučić.
Platno sa istom porukom postavljeno je i na zgrade u centru Beograda i Novog Sada , gde je akcija Zeleni pešački prelazi održana istovremeno kada i u Nišu, u organizaciji EU info kutaka u tim gradovima i lokalnih uprava.

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.