Izvor: B92, 05.Jul.2010, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatno zemljište Juri i Dajteku

Niš -- Skupština Niša odlučila je da besplatno ustupi šest hektara zemljišta južnokorejskoj korporaciji Jura i italijanskoj kompaniji Dajtek za izgradnju fabrika.

Usvajanjem tih odluka Niš je postao prvi grad u Srbiji koji je besplatno ustupio gradsko građevinsko zemljište za potrebe velikih investitora.

Na sednici Skupštine grada saopšteno da će Jura i Dajtek započeti izgradnju fabrika u Nišu sredinom septembra ove godine, a prozvodnju godinu dana kasnije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Te dve investicije su najveće u Nišu u poslednjih 20 godina, a njihov značaj je utoliko veći jer je reč o stranim investicijama koje su 90 odsto izvozno orijentisane, što povećava konkurentnost Niša i Srbije", rekao je niški gradonačelnik Miloš Simonović.

On je još kazao da će "Jura" preseliti svoju centralu u Niš, mada će zadržati postojeće kapacitete u Rači.

Kompanija Jura je za izgradnju fabrike dobila četiri hektara zemljišta u radnoj zoni "Donje Međurovo", dok je italijanska kompanija dobila dva hektara.

Odbornici iz vladajuće koalicije, koju čine Demokratska stranka, G17 plus i koalicija oko Socijalističke partije Srbije, naglasili su da će Jura investirati "od 10 do 15 miliona evra" i zaposliti 1.500 radnika.

Dajtek će uložiti "od 10 do 12 miliona evra" i obezbediti 400 novih radnih mesta, naveli su odbornici.

Opozicioni odbornici su, međutim, ocenili da je Niš donošenjem odluka o besplatnom ustupanju šest hektara zemljišta Juri i Dajteku "skinuo donji veš", a da je to učinila i država jer će izdvojiti subvencije od 5.000 evra po svakom novootvorenom radnom mestu.

Opozicionari su izrazili posebnu sumnju u investiciju "Jure", koja se, kako su kazali, u Srbiji pojavljuje "volšebno" i "tamo gde gori", kao neka vrsta džokera ministra ekonomije Srbije Mlađana Dinkića.

Opozicija je podsetila da je Niš već imao "previše loših iskustava sa privatizacijom i najavljivanim investitorima koji nisu stigli", što je doprinelo da "grad izuzetno osiromaši i ima 40.000 nezaposlenih".

Za odluke koje omogućavaju investicije Jure i Dajteka glasali su odbornici vladajuće koalicije, ali i iz opozicione Demokratske stranke Srbije i Liberalno demokratske partije, koji su ocenili da je dolazak investitora značajniji od primedbi i sumnji koje imaju.

Radikali su prisustvovai sednici Skupštine Niša, ali nisu glasali.

Prema elaboratu o opravdanosti ustupanja zemljišta, grad Niš u će u narednih 10 godina izgubiti 2,5 miliona evra zbog komunalnog opremanja i ustupanja zemljišta stranim ulagačima, ali da će direktni i indireknih prihodi grada od tih investicija biti od 70 od 100 miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.