BPI Klas povećao cenu hleba Sava

Izvor: B92, Beta, Tanjug, Fonet, 18.Avg.2010, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BPI Klas povećao cenu hleba "Sava"

Beograd -- Beogradska pekarska industrija "Klas" povećala cene proizvoda za 15 odsto, nova cena hleba "Sava" je 44 dinara. U Novom Sadu i Nišu za sada bez poskupljenja.

I privatni pekari najavljuju poskupljenje, ali još nije poznato koliko će to povećanje iznositi. Maksi saopštio da će cene hleba u njihovim objektima ostati iste.

Iako je pre nedelju dana ministar Slobodan Milosavljević rekao da će država sprečiti povećanje hleba pozajmljujući pekarima 100.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tona pšenice iz robnih rezervi, pojedini proizvođači dižu cene.

Podsetimo, krajem jula pojedini mlinari povećali su cenu brašna za 20 odsto. Već tada je pominjana nova cena hleba, dok je ministar trgovine Slobodan Milosavljević tvrdio da razloga za poskupljenja nema.

"Što se nas tiče, trebali smo da podignemo cene još pre dva meseca, ali nismo. Glavni razlog za više cene je to što su nam dobavljači povećali cene brašna za oko 80 odsto. Kad cena brašna toliko ode gore normalno je da se deo odrazi i na cenu hleba. Do pre dva meseca 'Klas' od mlinara nabavljao brašno po ceni od 15 dinara, dok je sada cena povećana na 27 dinara. Povećanje cene hleba na koje smo se odlučili procentualno je manje od poskupljenja brašna. Sa ovim cenama hleba nemamo čak ni profit, samo pokrivamo troškove", rekao je za B92 direktor Beogradske pekarske industrije Nuri Šahid.

Zašto je poskupljenje bilo neophodno kada u robnim rezervama ima dovoljno pšenice nije jasno ni direktoru robnih rezervi Goranu Tasiću. On tvrdi da u dosadašnjim pregovorima sa Unijom pekara Srbije nije bilo nikakvih nesporazuma, kao i da su bili na dobrom putu da se dogovore kako bi obe strane bile zadovoljne.

"Ostalo je na njima da oni dođu sa predlogom kako bi to bilo distribuirano i kako bismo pokrili teritoriju cele Srbije. Apsolutno nije bilo nikakvih nesporazuma u našim razgovorima. Oni su trebali da dođu sa tim predlogom, nije ih bilo, i moram vam reći da sam i ja malo zatečen da je u toku tih pregovora došlo do povećanja", rekao je Tasić.

Maksi: Cene 4 najprodavanija hleba nepromenjene

Najveći maloprodajni prehrambeni lanac u Srbiji Delta maksi saopštio je da neće povećavati cene četiri najprodavanije vrste hleba.

Kako se navodi u saopštenju, u oko 350 prodajnih objekata Delta maksija biće zadržane stare cene belog hleba "save" i "maksi", "narodnog hleba" Beogradske pekarske industije i Pekare "Pudarci", koji u ukupnoj prodaji hleba učestvuju sa 80 odsto.

"Bez obzira na buduća kretanja cene pšenice na berzi, Delta maksi će iz sopstvenih resursa obezbediti da stare cene za najprodavaniji hleb ostanu na snazi barem do kraja godine", kazao je generalni direktor Delta maksi grupe Dejan Jeremić.

Delta maksi je naveo da je skok cena pšenice i brašna doveo do porasta cene hleba u proseku za 15 odstto, ali da je kompanija zbog toga što se radi o jednoj od osnovnih životnih namirnica odlučila da zadrži stare cene hleba koji potrošači najviše kupuju.

Trgovinski lanac Jabuka je takođe saopštio da nisu menjali cene hleba u svojim prodajnim objektima.

Unija pekara: Obezbedićemo "Savu" po 38 dinara

Članice Unije pekara Srbije obezbediće da na celoj teritoriji Srbije bude dostupan beli hleb "sava" po staroj ceni od 38 dinara za veknu, izjavio je predsednik tog udruženja Zoran Pralica.

On je kazao da će Unija pekara sutra i u petak, 20. avgusta, nastaviti razgovore sa Ministarstvom trgovine Srbije i Direkcijom za robne rezerve, o pozajmici brašna za proizvodnju hleba "sava".

Pekari koji budu želeli, moći će da pozajme brašno iz Robnih rezervi, sa rokom vraćanja od godinu dana, kazao je Pralica i kazao da će se više detalja o tome znati nakon završetka razgovora sa Ministarstvom i Direkcijom, u petak popodne.

Prema ranijim informacijama, pekari bi trebalo da dobiju pozajmicu od 100.000 tona brašna iz Robnih rezervi, uz obavezu da u roku od šest meseci ne menjaju cenu hleba.

Predsednik Unije pekara je naveo je ranije da se godišnje u Srbiji za hleb potroši oko 500.000 tona brašna, a samo za hleb "sava", od belog brašna tip 500, oko 450.000 tona.

U Srbiji, prema podacima Unije pekara, ima oko 7.000 pekara u kojima radi oko 70.000 ljudi.

U Novom Sadu i Nišu za sada bez poskupljenja

Direktor poslovnog udruženja industrijskih mlinova i pekara "Žitovojvodine" u Novom Sadu Sima Matić je kazao da je samo pitanje dana kad će hleb da poskupi, napominjući da je cena te osnovne životne namirnice negde već povećana.

"Pekari u Srbiji očigledno imaju sve manje ekonomskog prostora da bi se moglo izbeći očekivano poskupljenje", a kad će se to dogoditi i za koliko će cene porasti zavisi od tržišne pozicije svake pekare kao i od mnogo drugih činilaca, rekao je on.

Prema njegovim rečima, velike su razlike u ekonomskoj poziciji među ukupno 7.000 različitih pekara u našoj zemlji, od industrijskih koji snabdevaju uglavnom velike tržne centre do malih zanatskih koje pokrivaju 80 odsto domaćeg tržišta i "nije svejedno da li je pekara u beogradskoj Knez Mihajlovoj ulici ili u Mrčajevcima".

"Generalno posmatrano, sve one će ipak morati da podignu cenu hlebu jer ih na to primoravaju ekonomski razlozi, u prvom redu skuplje je brašno za oko 30 odsto, a poskupljuju i drugi imputi u proizvodnji", kazao je Matić, kao i da očekuje poskupljenje hleba u prvom navratu od 10 do 15 procenata.

I niški pekari hleb danas prodaju po starim cenama, ali kažu "da pažljivo prate zbivanja na tržištu" i da će zbog poskupljenja žita i brašna biti primorani da koriguju cene svojih proizvoda.

Generalni direktor niškog preduzeća "Žitopek" Dejan Vasiljević rekao je da pekarska industrija trpi gubitke zbog viših cena žita i brašna.

"Pratimo zbivanja na tržištu i naše odluke biće uslovljene tim kretanjima", naveo je Vasiljević.

Predsednik Unije pekara Niša Bratislav Vukadinović rekao je da niški privatni pekari čekaju ishod razgovora sa nadležnim ministarstvom o uslovima preuzimanja žita.

"Ukoliko bude omogućeno preuzimanje žita po ceni od 12 dinara uz bankarske garancije na rok od godinu dana po sistemu 'zrno za zrno' ostaće ove cene, ako dogovora ne n bude, neminovno je poskupljenje hleba", naveo je Vukadinović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.