Aurelia - hrabra kobila kojoj je niški Zoo kutak pružio šansu za novi život [video]

Izvor: JužneVesti.com, 31.Maj.2023, 11:29

Aurelia - hrabra kobila kojoj je niški "Zoo kutak" pružio šansu za novi život [video]

Za kobilu koja je pretučena do iznemoglosti javnost je saznala početkom maja, istog dana kada su komšije primetile da jedan čovek zlostavlja životinju. Obratili su se Udruženju za zaštitu životinja iz Lebana čiji predstavnik je odmah došao i zatekao čoveka kako tuče kobilu. U pomoć su pristigla i niška udruženja "Pit" i "Zoo planet", a prizor koji ih je sačekao nije obećavao da će kobila preživeti.

A post shared by Udruzenje PIT (@udruzenje.pit)

Ona je baš >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << bila u užasnom stanju, glava natečena, sa iscedima iz nosa i usta, krvarila je na sve strane i gledai smo da što pre reagujemo, da nju spasimo i uradimo sve što je moguće za nju - rekao je predsednik Udruženja "Zoo planet" Dušan Stojanović.

I uradili su, kobila je privremeno dodeljena Udruženju "Pit", dok je svoje sigurno mesto za oporavak pronašla u niškom "Zoo kutku". Aurelia, kako su je nazvali, dovezena je u kritičnom stanju sa teškim povredama. Taj period po rečima Stojanovića, bio je najteži kako za njih tako i za kobilu koja nekoliko dana nije uzima ni hranu ni vodu.

Prva noć je bila najteža, jer od otoka je počela da se guši, pa smo morali opet da zovemo veterinara koji je cele noći bio sa nama i tek nakon 4 dana boravka kod nas, ona je krenula da se oporavlja, uzima hranu i tada smo već mislili da ćemo uspeti da je spasimo, do tada je bio rizik da li će uopšte preživeti - rekao je Sotojanović.

Polako vraća poverenje u ljude; foto: JVAurelia je uspela da preživi i to uz danonoćnu brigu i negu volontera niškog "Zoo planeta", među kojima je i Ilija Mitrović koji ne krije da se i sam pribojavao kakav ih ishod čeka. Kako je rekao, gotovo sve rane su zacelile, ali je pitanje koliko će kobili još vremena trebati da se psihički oporavi, zbog trauma koje je preživela.

Jako je bilo strašno, pre svega jako mučno da vidim neku takvu sliku i putem interneta, a kamo li uživo, ali šta je tu je morali smo da budemo pri sebi i pristupimo toj situaciji onako kako treba i kasnije je bilo vremena za plakanje. U tom trenutku smo morali da ostanemo pribrani da joj pomognemo - rekao je volonter.

On i danas svakodnevno provodi vreme sa Aureliom. Ostale životinje koje borave u "Zoo kutku" su je prihvatile, zbog zdravstvenog stanja još nije spremna da se meša sa ostalim konjima, iako ih sa uzbuđenjem posmatra kako slobodno galopiraju.Aurelia čeka novi dom; foto: JV/T. T.

Uprkos nevoljama koje su joj se dogodile, Aurelia sarađuje sa ljudima koji su joj pružili novu šansu za život i ona će nakon potpunog oporavka, biti udomljena.

Kako sada izgeleda i sa čime su se sve susreli volonteri niškog "Zoo planeta" pogledajte u videu Južnih vesti.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.