Animirani film o Vuku Karadžiću na Međunarodnoj koloniji „Pantelej“

Izvor: RadioCity.rs, 03.Avg.2020, 15:28

Animirani film o Vuku Karadžiću na Međunarodnoj koloniji „Pantelej“

Kolonija animiranog filma za decu i mlade se ove godine organizuje malo drugačije. Radimo je parcijalno sa manjim grupama dece, kako našim polaznicima škole animiranog filma, tako i onih iz inostranstva, koji u svom okruženju rade određene segmente za potrebe međunarodne kolonije, rekao je Slobodan Milošević jedan od mentora škole animiranog filma.
Učesnici ovogodišnje kolonije sa prostora Rusije i Bugarske poslaće radove na temu narodnih umotvorina koje je Vuk sakupljao, >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << dok će učesnici iz Zvornika i Sarajeva najverovatnije gostovati u Nišu.
 Oduvek me je interesovalo kako nastaju animirani filmovi. Moja uža specijalnost je lutka film, a omiljeni junak je trenutno Vuk Karadžić jer pravimo film o njemu, kaže Aleksandar Rajković učenik umetničke škole u Nišu i jedan od učesnika.
Pored osnovne teme kolonije, organizatori su pripremili i slobodnu temu za inostrane učesnike koji ne poznaju srpsku istoriju. Biće prikazan samo deo filma o Vuku Karadžiću, dok će publika celokupni film moći da vidi tek naredne godine, koliko nam je potrebno da ga završimo, rekao je Milošević.
Češki film najbolji na festivalu „Konstantinov zlatnik“ 
Stručni žiri festivala filma „Konstantinov zlatnik“, koji se održava u sklopu kolonije, izbarao je najbolje filmove u dve kategorije: senior namenjenoj profesionalnim filmskim stvaraocima od 26 godina i katerorija student namenjenu neafirmisanim filmskim stvaraocima mlađe populacije.
Prvo mesto u senior kateroriji osvojio je film „At first sight“ („Na prvi pogled“ 2018) autora Sjaka Roda iz Holandije. Drugo „ Lola the living potato“ („Kropir Lola“ , 2018) " Leonida Shmelkova iz Rusije i „He can't live without cosmos“ („On ne može bez kosmosa“, 2019) Konstantina Bronzit, takođe iz Rusije koji je osvojio treće mesto.
Za najbolje filmove u studentskoj katerogiji proglašeni su: „Way of Sylvie“ („Silvijin put“, 2019) autorke Verice Pospíšilove Kordić iz Češke Republike, „Blind eye“ („Slepilo“ , 2019) iz Francuske, koji potpisuje grupa autora i „Oeil pour oeil“ („Oko za oko“ ,2019) takođe grupa autora iz Francuske.
Film koji se prema mišljenju žirija  ove izdvojio je „The Kite“ ( „Zmaj“ , 2019) autora Martina Smatana iz Češke Republike.
Međunarodna kolonija animiniranog filma za decu i mlade održava se od 2007. godine u saradnji sa Studijom crtanog filma 98, Udruženjem građana „Anima“ iz Niša i Gradskom opštinom Pantelej, koja je ujedno i jedan od pokrovitelja, pored Skupštine grada Niša. Kolonija nosi ime sveca zaštinika opštine pokrovitelja.
 Ova kulturna manifestacija godinama unazad okuplja zvučna imena iz sveta filmske umetnosti. Jedan od najzapaženijih gostiju bio je Kolin Artur tvorac maski i specijalnih efekata u svetskim filmskim ostvarenjima „Odiseja u svemiru 2001“ , „Konan varvarin“ , „Zvezdane staze“ i druga. On je tajne zanata podelio sa učesnicima kolonije i polaznicima škole animacije.
Škola animiranog filma u Nišu iza sebe ima 50 međunarodnih nagrada i preko 100 filmova koji se čuvaju u Jugoslovenskoj kinoteci. Naši polaznici se često odlučuju da nastave obrazovanje u oblasti filmske ili likovne umetnosti, kaže Zoran Stefanović jedan od mentora i dodaje da su ponosni na svako njohovo ostvarenje.
Pozivaju likovno nadarenu deci uzrasta od 10 do 18 godina, da im se pridruže. Radionice se odražavaju  u prostorijama Dečje biblioteke svake subote od 10-12h, a učešće je besplatno.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.