Akcija Svi u prirodu vodi u Svrljišku klisuru

Izvor: JužneVesti.com, 04.Okt.2023, 08:41

Akcija "Svi u prirodu" vodi u Svrljišku klisuru

Jednu od najživopisnijih klisura Srbije - Svrljišku klisuru, ostatke starog grada Svrljiga, kotlove Belice, ljubitelji prirode mogu da obiđu u nedelju, 8. oktobra, u akciji “Svi u prirodu”. Polazak iz Niša je organizovan sa autobuskog stajališta kod glavnog ulaza u Tvrđavu, u 7 sati.

"Svi u prirodu" ove nedelje u Svrljigu; foto: Aleksandar Kostić Sportsko rekreativni dan rezervisan je za obilazak 15 kilometara duge Svrljiške klisure oivičene Svrljiškim planinama i >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Tresibabom. U klisuri, od Niševca, reka produbljuje strme strane stena prepune pećina, a sliku upotpunjuju nemački bunkeri iz Drugog svetskog rata, tuneli i mostovi koje je, između ostalih, projektovao naš poznati naučnik Milutin Milanković.

Rekreativci će rimskim putevima obići vidikovac “Proboj” sa kog se pruža pogled na Niševačku klisuru i Svrljiški timok, zatim ostatke starog grada Svrljiga, koga su Rimljani izgradili najverovatnije na ostacima tračkog naselja - Kule u selu Varoš i za kraj kanjon Belice, oazu među divljim stenama na kojima i leži drevni Svrljig-grad.

Bogat sportsko-rekreativni dan; foto: Aleksandar Kostić Akciju realizuje Savez za rekreativni sport Niša i svi zainteresovani za pešačku turu mogu da se prijave do polaska.

Mesto se, po regresiranoj ceni od 800 dinara može rezervisati u poslovnici “TRANS D“, na Bulevaru 12. februar 35, preko puta pomoćne autobuske stanice, radnim danima od 7 do 16 sati i subotom od 7 do 12 sati - navode organizatori.

Svaki učesnik je osiguran i uz vođu puta i rekreatora, obezbeđen je i lekar.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.