Akcija B92 i u Nišu

Izvor: B92, 25.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcija B92 i u Nišu

Krv koja život znači

Niš, Beograd -- Potrebe za krvlju su iz dana u dan sve veće, upozoravaju lekari niškog Zavoda za transfuziju krvi.

Zbog toga se akciji dobrovoljnog davanja krvi, koju je pokrenuo B92, pridružilo Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama u Nišu. Roditelji i prijatelji mentalno nedovoljno razvijenih osoba iz Niša prvi su dali krv pozivajući time i ostale sugrađane da se priključe akciji. Između ostalih, odazvali su se vojnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na civilnom služenju vojnog roka i predsednici niških opština.

"Uglavnom se ove organizacija dovode u kontekst sa tražiocima pomoći. Mi želimo da pokažemo da ova organizacija može i te kako puno da pruži lokalnoj sredini", kaže Dragan Petković, iz Društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama.

"Ovo je moderno viteštvo, jedini način da nekome spasimo život danas", kaže Milan Sokolović, snimatelj B92.

Mlađi članovi organizacije poklonili su svim davaocima krvi majice i predmete od gline koje su sami oslikali.

"Svi smo mi ljudi, treba svakome da se da krv, ne treba da se izbegne, ovo je poziv svim ljudima dobre volje, ko hoće da dođe i može, a ko neće - ne mora", kaže Ana Pejčić.

U niškom Zavodu za transfuziju krvi lekari su zadovoljni trenutnim zalihama, ali kažu da je neophodno na ovakav način stalno animirati mlađe osobe da postanu dobrovoljni davaoci.

"Sam tempo života, saobraćaj, porast broja određenih bolesti koje iziskuju terapiju krvnim preparatima, sve je u porastu, tako da je, nažalost, i potreba sa krvlju iz dana u dan veća", kaže Sanja Živković-Đorđević, iz Zavoda za transfuziju krvi.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama Društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama na Ledenoj steni, u Nišu, biće nastavljena i sutra od 11 do 15 časova.

A u okviru akcije koja više od mesec dana teče u Beogradu u subotu je zabeležen novi rekord od 232 prijavljenih, dok je krv dalo njih 191. Danas do 16 časova 42 građana se prijavilo, dok je krv dalo njih 34.

Akciji "Ulepšajte dan sebi i drugima, dajte krv" danas na beogradskom Trgu Republike pridružio se i glumac Nebojša Glogovac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.