Aerodromi Srbije o pozivu na bojkot Mešihata: isti uslovi za sve

Izvor: JužneVesti.com, 16.Feb.2023, 18:31

Aerodromi Srbije o pozivu na bojkot Mešihata: isti uslovi za sve

Nakon saopštenja Mešihata islamske zajednice u Srbiji u kojem pozivaju na bojkot nezadovoljni tretmanom muslimanki i bezbednosnim procedurama, iz "Aerodroma Srbije" objašnjavaju da te procedure važe za sve, da niko nije izuzet i da se prema muslimankama odnose s poštovanjem.

U Mešihat, kako navode, već duže vreme pristižu žalbe muslimanki, odevenih u skladu sa islamskim propisima, i njihovih članova porodica, zbog neprijatnosti koje su preživeli na aerdromima “Konstantin >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Veliki” u Nišu i “Morava” u Kraljevu.

…Isključivo one - žene sa hidžabom, prilikom sigurnosnih aerodromskih provjera, izdvajaju se iz kolona, vode u kabine na detaljan pretres, gdje se od njih traži skidanje hidžaba, a u nekim situacijama i skidanje dijelova odjeće. Od ovakvog ophođenja nisu bile pošteđene ni zvanične službenice Islamske zajednice - navode iz Mešihata.

Dodaju da su u prethodnom periodu pokušali internim putem “ukazati i zaustaviti ovakvo ponašanje, koje se ne može drugačije okarakterisati osim ponižanjem i diskriminacijom po verskoj i nacionalnoj osnovi”, ali da se sa takvom praksom nastavilo.

Odbacujemo neprimjerena obrazloženja da je to, navodno, uobičajena sigurnosna procedura u svijetu, iz razloga što se takva ne primjenjuju niti na beogradskom niti na bilo kom drugom aerodromu u svijetu - dodaju iz Mešihata.

Od policije, uprave aerodroma i države zahtevaju hitnu reakciju i prekidanje te prakse.

Iz “Aerodroma Srbije”, sa druge strane, objašnjavaju da osuđuju svaki vid diskriminacije i sprovode sve mere da do toga ne dođe i navode da su operateri obezbeđenja u obavezi da poštuju sve bezbednosne protokole kako bi se omogućilo sigurno putovanje svih korisnika usluga aerodroma.

Pregled obezbeđivanja na aerodromu obavlja se prema domaćoj i međunarodnoj regulativi od strane sertifikovanog osoblja. Isti su u obavezi da poštuju protokole koji se odnose na putnike sa posebnim verskim obeležjima, a zbog verskih razloga ne žele da ih skinu u postupku pregleda obezbeđivanja. Za takva lica primenjuju se metode pregleda koje ni na koji način ne narušavaju dostojanstvo putnika, ali ih ne oslobađaju od pregleda obezbeđivanja - navode iz “Aerodroma Srbija”.

Dodaju da je, nakon izgradnje novog putničkog terminala na aerodromu u Nišu, predviđena i nabavka skenera za pregled putnika, kojima se omogućava pregled bez kontakta putnika, što će dodatno doprineti poštovanju integriteta svih kategorija putnika, što je primer na pojedinim modernim aerodromima u svetu.

Ističu da čine sve što je u njihovoj nadležnosti da se poštuje dostojanstvo putnika svih veroispovesti i da će, u slučaju da se utvrde propusti zaposlenih, biti pokrenuti postupci za utvrđivanje odgovornosti, a od putnika očekuju da su upoznati sa bezbednosnim procedurama na aerodromu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Aerodromi Srbije odbacili optužbe Mešihata za diskriminaciju žena sa hidžabom

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Feb.2023

Kompanija Aerodromi Srbije odbacila je danas optužbe Mešihata Islamske zajednice za neprofesionalno i diskriminatorno ponašanje zaposlenih prema muslimankama sa hidžabom na aerodromima "Konstantin Veliki" u Nišu i "Morava" u Kraljevu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.