Aerodrom: Navodi NKD netačni i zlonamerni

Izvor: JužneVesti.com, 13.Jun.2019, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aerodrom: Navodi NKD netačni i zlonamerni

Da su podaci koje je iznela Nacionalna koalicija za decentralizaciju - da je na niškom aerodromu od kada ga je država preuzela zabeležen gubitak od 13 miliona dinara, da radnici imaju manje plate, a članovi Nadzornog odbora veće naknade, sa Aerodroma "Konstantin Veliki" u potpunosti demantuju, uz ocenu da su ti navodi netačni i zlonamerni.

Izveštaj o prošlogodišnjem poslovanju niškog aerodroma, dok su došli iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) analizirali >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << su i zaključili da je u godini kada ga je država preuzela zabeležen prvi gubitak u poslovanju od 2014. godine.

Priznajući da su u 2018. godini bili u minusu, sa niškog aerodroma tvrde da je gubitak od preko 17 miliona dinara zabeležen od početka godine do 15. avgusta, dok je u mesecima nakon što ga je država zvanično preuzela, kako tvrde, ostvarena dobit od preko 4 miliona dinara.

O ovome svedoče kvartalni izveštaji o poslovanju zajedno sa Redovnim godišnjim izveštajem. Svi detalji su dokumentovani u Redovnom godišnjem finansijskom izveštaju, a biće dostupni javnosti nakon njegovog usvajanja u zakonskom roku, do 30. juna 2019. godine. Navedeni izveštaj će sadržati i mišljenje eksterne revizije, koja je u toku, i ukoliko budu bile utvrđene nepravilnosti, biće preduzete mere za sankcionisanje odgovornih za iste - dodaju u saopštenju.

Iz NKD-a su analizirajući izveštaj došli i do zaključka da su u godini poklanjanja vazdušne luke radnici imali 13 % manje plate od planiranog.

Ipak, da zarada nije smanjena niti da je to u planu, tvrde sa Aerodroma, objašnjavajući da prosečna plata zavisi od više faktora - stručne spreme i starosne strukture. Kažu i da je u proseku u 2018. godini radilo 26 ljudi više nego prethodne i da je to zbog povećanog obima posla.

Podaci dati u tabeli koju je NKD objavila, a u vezi sa prosečnom neto zaradom, apsolutno ne govore u prilog tvrdnji o smanjenju zarada zaposlenima u JP “Aerodrom Niš” Niš. Ono što govori u prilog tome da nije bilo smanjenja zarada u 2018. godini je činjenica da cena rada nije bila manja u 2018. godini u odnosu na cenu rada u 2017. godini, tako da zaposleni koji su radili na istim radnim mestima nisu dobili ni manju zaradu - navode u saopštenju.

Demantuju i navode NKD da Nadzorni odbor nije menjao broj članova i tvrde da je umesto 3 sada u ovom organu 5 članova, a objašnjavaju i po kojim odlukama je utvrđena visina naknade za njih. Ipak, ne preciziraju da li oni primaju veće naknade.

Zaključuju i da se poklanjanje Aerodroma "Konstantin Veliki" državi "bez ikakvog osnova prikazuje u negativnom kontekstu".

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Aerodrom Niš: Poslujemo sa dobitkom nakon prelaska u vlasništvo države

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Jun.2019

Javno preduzeće "Aerodrom Niš" saopštilo je danas da su navodi Nacionalne koalicije za decentralizaciju o poslovanju tog preduzeća i ostvarenim gubicima od 13 miliona dinara "netačni, a uz to i zlonamerni"..."Aerodrom je u 2018. godini ostvаrio gubitаk, međutim, ono što NKD nije prenelа, а...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.