88 osuđenika završilo osnovnu školu u niškom zatvoru

Izvor: JužneVesti.com, 28.Jul.2023, 14:08

88 osuđenika završilo osnovnu školu u niškom zatvoru

Osnovnu školu u niškom Kazneno-popravnom zavodu završilo je 88 osuđenika, a njih 54 obučeno je za varioce, pekare, stolare, krojače, limare, vodoinstalatere, rukovaoce motornom testerom, kao i za poslove ofset štampe, navode iz Ministarstva pravde.

Imaju mogućnost i dobijanja 2.500 evra za pokretanje posla po isteku kazne; foto: Ministarstvo pravdeKPZ u Nišu sarađuje sa Osnovnom školom “Lela Popović”, pa je tokom prethodne školske godine tamo steklo diplomu njih >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << 88.

Osuđena lica u ovom zavodu su visoko motivisana da završe prekinuto školovanje i nastave sa stručnim usavršavanjem posle stečene diplome - kažu iz Ministarstva.

Dodaju da na godišnjem nivou prosečno osnovnu školu završi do 100 osuđenika u Nišu, kao i da su u toku obuke za osam deficitarnih stručnih zanimanja i da je 54 osuđenika već steklo sertifikate za to.

Osuđenici stiču potrebne praktične veštine u pogonu metalske i drvne proizvodnje, pogonu mašinskog održavanja i građevinskog i elektro održavanja, kao i u poljoprivrednim poslovima na dve ekonomije Zavoda, koje se prostiru na 150 hektara - ističu iz Ministarstva.

Mogu da budu kuvari, krojači, poslastičari, bravari...; foto: Ministarstvo pravdeTako će, kada odsluže kaznu, ljudi moći da rade kao kuvari, pekari, poslastičari, keramičari, varioci, bravari, stolari, tapetari, krojači ili nešto drugo, a da im pritom u sertifikatima neće biti navedeno da su obuke stekli u zatvoru, kako bi izbegli stigmatizaciju i kako bi lakše našli posao.

Po isteku kazne oni će moći da, na osnovu sertifikata koje su stekli, dobiju od organizacije “Help”, sa kojom KPZ sarađuje, pomoć u vidu kupovine opreme za pokretanje posla u iznosu od 2.500 evra.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.