59. Ornitološki Šampionat Srbije

Izvor: RadioCity.rs, 13.Dec.2017, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

59. Ornitološki Šampionat Srbije

Organizator i domaćin izložbe je Društvo za zaštitu i odgajanje ptica Gaj-Niš pod pokroviteljstvom Srpske Ornitološke Federacije, gradskih opština Medijana i Crveni Krst kao i Lovačkog Udruženja Niš.
Ove godine, Društvo Gaj slavi jubilej - 45 godina postojanja tako da su članovi Upravnog Odbora Društva imali još jedan razlog da ovaj šampionat bude izvan margina dosadašnjih šampionata. Na izložbi je prijavljeno preko 900 ptica  odgajivača iz Srbije (kanarinci boje, pesme, >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << stasa i oblika, razne egzote,  više vrsta velikih i malih papagaja, ptice Faune Evrope, raznovrsni bastardi i hibridi, grlice, prepelice golubici...) što je u razmerama sličnih šampionata zapadnoevropskih zemalja.
Po rečima starijih članova Društva, ovakva organizacija i ovoliki broj eksponata podsećaju na izložbe iz vremena SFRJ kada su učešće imala sva društva iz danas bivših republika.
Zapisano je da je mnogo ptica iz Carigrada (današnjeg Istambula) i drugih krajeva Azije na putu za Evropu zauvek ostalo u Nišu, gde su našle toplinu novog doma i ljubav njegovih građana.U ovom gradu je, davno pre drugog svetskog rata, formirano i postojalo društvo za odgoj ptica koje se zvalo kao i ovo današnje - "Gaj". Ono je imalo slične ciljeve i mnogo udruženih odgajivača. Delovalo je sve do 1954. godine kada je njegov rad zbog loših materijalnih uslova potpuno zamro.

Ali ljubav prema pticama se nije ugasila kao i neizmerna želja da se ponovo počne sa organizovanim i stručnim radom na polju odgoja i zaštite ptica. Na inicijativu grupe ljubitelja i odgajivača ptica, Društvo je 1972. godine ponovo osnovano i do današnjeg dana uspešno deluje u okviru Srpske Ornitološke Federacije osnovane 1955. godine. I u sadašnjim kriznim vremenima Društvo Gaj se zalaže za održanje nivoa Avikulture u Nišu a slobodno se može reći  i u Srbiji. Svečano otvaranje izložbe za posetioce će biti u petak  od 12h a zatvaranje u nedelju u 13h. Cena ulaznica je 100 dinara za odrasle a za decu besplatan ulaz.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.