3D modeli spomenika juga Srbije za veću posećenost - projekat studentkinja Elektronskog fakulteta

Izvor: JužneVesti.com, 27.Feb.2024, 12:42

3D modeli spomenika juga Srbije za veću posećenost - projekat studentkinja Elektronskog fakulteta

Studentkinje niškog Elektronskog fakulteta Aleksandra Stojković, Aleksandra Dinković i Ana Janaćković prave 3D modele najvažnijih spomenika, crkava i manastira jugoistočne Srbije. Digitalizacijom kultnog nasleđa žele da motivišu ljude da se vrate u obilaske muzeja i veruju da će ovakvim 3D modelima doprineti boljoj prezentaciji epicentara kulture ovog dela Srbije.

Projekat digitalizacije kulturnog nasleđa počeo je pre 2 godine, kada su se, tadašnje 22-godišnjakinje, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << prvi put susrele sa izradom 3D modela spomenika i stekle osnovna znanja i veštine.

3D modelima spomenika kulture do veće posećenosti; foto: Aleksandra Stojković Dve godine kasnije, studentkinje smera Multimedijalne tehnologije pri Elektronskom fakultetu, nastavile su samostalno da digitalizuju neke od najvažnijih spomenika kulture južne Srbije, a prvi projekti su im bili Bali-begova džamija u Nišu, kuća Bore Stankovića u Vranju i Muzej Ponišavlja u Pirotu.

Aleksinčanka Aleksandra Stojković rekla da su 3D modele počele da izrađuju kako bi promovisale kulturni sardžaj, ali i motivisale ljude da ih više posećuju. Takođe, napominje, da imaju još mnogo da uče, ali da manjak veština nadoknađuju entuzijazmom i željom.

Posmatranjem projekta “Srbija 3D” i profesora Nikolu Stojanovića mi smo stekle neke osnovne veštine, pa smo se oprobale i u pojedinačnim projektima. Aleksandra Dimković digitalizovala kuću Bore Stankovića u Vranju, Ana Janaćković Muzej Ponišavlja u Pirotu, a ja sam radila digitalizaciju Bali-begove džamije u Nišu. Radimo i na projektu razvojem digitalnih kustosa i učeći o muzeologiji, paralelno se bavimo i digitalizacijom - započela je Aleksandra

3D modelima spomenika kulture do veće posećenosti; foto: Aleksandra Stojković Važnost da ovakav vid prezentacije kulturnog nasleđa postoji, Aleksandra kaže da je shvatila tokom pandemije Korona virusa kada je postojala zabrana kretanja, a samim tim i pristup muzejima bio onemogućen.

Digitalizacijom spomenika mi ne želimo da demotivišemo ljude da uživo posećuju sve te lokalite jer su im dostupni na “klik”, ali na ovaj način, na internacionalnom nivou možemo bolje prezentovati šta mi sve možemo da ponudimo od izuzetno bogatog kulturnog nasleđa i u digitalnoj eri motivišemo mlade generacije da “izađu iz ekrana” i uživo vide sve te spomenike - kaže Aleksandra.

Kako je ova 24-godišnja studentkinja iz Aleksinca zaključila njihova želja je da ljude motivišu da se vrate obilascima muzeja i spomenika, jer su oni, kako je rekla, važan deo našeg genetskog koda.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.