11 profesora niškog Univerziteta na Standfordovoj listi najuticajnijih naučnika

Izvor: JužneVesti.com, 17.Okt.2023, 13:46

11 profesora niškog Univerziteta na Standfordovoj listi najuticajnijih naučnika

Na Stanfordovoj listi najboljih svetskih istraživača za 2023. godinu nalazi se i 11 naučnika Univerziteta u Nišu, od ukupno 204.644 rangirana. Od toga, šestoro njih su sa niškog Prirodno-matematičkog fakulteta.

Stanfordova lista 2 % najuticajnijih naučnika u svetu kvalifikovala ih je u 22 naučne oblasti, a metodologija rangiranja zasnovana je na većem broju kriterijuma, među kojima su najznačajniji broj samostalnih naučnih radova, broj radova u kojima je naučnik prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << autor, broj citata tih radova, H indeks i ostalo.

Na listi najuticajnijih naučnika u svetu baziranu na standardizovanoj metrici citiranja svih naučnika i naučnih disciplina tokom čitave karijere naučnika nalaze se profesor Niko Radulović sa PMF-a, Slaviša Trajković sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta, Dalibor Petković sa Pedagoškog fakulteta u Vranju i Vlada B. Veljković sa Tehnološkog fakulteta u Leskovcu.

Oni se nalaze i na listi koja uzima u obzir sve referentne kriterijume za kalendarsku 2022. godinu, a osim njih na njoj su i profesori PMF-a Ljubiša Kočinac, Dijana Mosić, Dragan S. Đorđević, Predrag Stanimirović i Zorica Stojanović-Radić, kao i Olivera Stamenković sa Tehnološkog fakulteta.

Na listi koja posmatra celu karijeru naš najbolje plasirani naučnik je Ivan Gutman, sa Univerziteta u Kragujevcu (3.002. mesto).

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.