ТЕСЛА И ПУПИН – ДИВОВИ КОЈИ СУ ПОБЕДИЛИ МРАК

Izvor: RadioCity.rs, 22.Dec.2019, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ТЕСЛА И ПУПИН – ДИВОВИ КОЈИ СУ ПОБЕДИЛИ МРАК

Ова два генијална научника живот је повезао на много начина. Пореклом, интересовањима, животом  у Сједињеним америчким државама. Нажалост, иако се та два имена често помињу, чини се да млади људи не знају довољно о томе ко су они били и чиме су задужили човечанство. У бројним >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << текстовима на Интернету, могу се пронаћи анкете где људи на питање чиме се бавио Михајло Пупин, одговарају да је био фудбалер и сличне ствари. Зато смо решили да подсетимо читаоце о неким детаљима из живота ова два изванредна човека.
ОД ПАШЊАКА ДО НАУЧЕЊАКА
Михајло Пупин је рођен у Идвору у Банату 1854.године. Он је био научник, проналазач и професор на престижном Универзитету „Колумбија“ у Њујорку. Поред тога, Пупин је био и почасни конзул Србије у Сједињеним америчким државама. Пупин је веома био везан за родну земљу па је као оснивач и председник Српског народног савеза радио на промоцији и неговању српске културе у Америци.

Најзначајнији научни радови које потписује Михајло Пупин су везани за поља вишеструке телеграфије, бежичне телеграфије и телефоније, рентгенологије  и електротехнике. Заслужан је и за проналазак Пупинових калема који се користе као појачивачи телефонских таласа.
Михајло Пупин је овенчан бројним наградама и медаљама. Био је члан Америчке академије наука, Српске краљевске академије а био је и почасни доктор 18 универзитета.
Занимљиво је да је поред награда за науку Михајло Пупин добитник и једне новинарске награде а то је Пулицерова награда која му је додељена 1924.године за аутобиографски текст „Од пашњака до научењака“.
Михајло Пупин је преминуо у Њујорку 1935.године.
ОД ЗАНЕСЕНОГ ДЕЧАКА ИЗ ЛИКЕ ДО ГРМЉАВИНЕ НИЈАГАРИНИХ ВОДОПАДА
Његов нешто млађи савременик Никола Тесла родио се 1856., у личком селу Смиљани. И њега је, као и Пупина,  животни пут и рад одвео преко океана у Сједињене америчке државе. Тесла је био проналазач, инжињер електротехнике и машинства а најпознатији је у свету по свом огромном доприносу пројектовању модерног система напајања наизменичном струјом.

Његови најзначајнији проналасци су полифазни систем, обртно магнетно поље, асинхрони мотор, синхрони мотор и Теслин трансформатор. Посебно је значајан и његов рад на преносу и модулацији радио сигнала и управо тај део његовог рада је посебно осетљив. Наиме, сматра се да је Тесла заправо први направио радио али како није имао средстава да изум доврши, идеју му је „преузео“ италијански научник Маркони те се он сматра творцем радија. Теслин систем наизменичних струја омогућио је лакши пренос електричне енергије на даљину.
Преко 700 патената у 25 земаља потписао је некадашњи занесени дечак из Смиљана.
И дан данас бројни људи обилазе Нијагарине водопаде у Америци, не само због природне лепоте тог места, већ и због тога што је Никола Тесла био кључни човек у изградњи прве хидроцентрале управо на Нијагариним водопадима.
Генијалан ум Николе Тесле препознат  је у научној заједници па је тако по имену овог изванредног човека названа међународна јединица мере за густину магнетног флукса или јачину магнетног поља. Његов дух живи и дан данас и веома је присутан у индустрији аутомобила, беле технике, свега што на неки начин има везе са струјом.

Посебно је занимљива чињеница да је у зиму 2018. у свемир лансиран аутомобил „Тесла роудстер“, који и даље кружи око Земље и до сада је прешао дужи пут него иједан аутомобил у историји, пошто је већ близу 25 пута обишао читаву планету. И на тај начин је Тесли одата почаст.
Па ипак, тај велики јединствени научник нашег порекла иако за живота повремено слављен, последње године живота је провео усамљен, сиромашан и заборављен од свих. Преминуо је на Божић 1943. године у хотелу „Њујоркер“ на Менхетну у Њујорку.
Веома је важно да се и Михајла Пупина и Николе Тесле стално сећамо, јер иако су пореклом из наших крајева, њихове заслуге за човечанство их чине светским научним благом.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.