Izvor: RTS, 01.Jun.2023, 16:45

Мак из Падинe на тржишту Словачке

Последњих година мак се све више узгаја у Банату и Бачкој, јер му овде одговара песковито земљиште. У Падини код Ковачице мештани узгајају мак на више од 100 хектара, а има и оних код којих је то породичан посао деценијама.
Мишо Хромчик је од деде >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << наследио љубав према маку и са братом Мирком узгаја га на 36 хектара. Све што произведу извозе у Словачку, а ове године очекују да ће добити око 36 тона мака, што је изузeтно добар принос. Цена се одређује на берзама и тренутно се мак плаћа 2 евра по килограму што је на нивоу вишегодишњег просека.

“Ово је словачки мак и ми га узгајамо већ 4-5 година и сарађујемо са Словацима. Од њих узимамо сорту и по њиховим стандардима и правилима узгајамо да би њима могли да га продамо мак. Немамо проблем са пласманом, а цена је друга прича и она зависи од тржишта”, наводи Мишо Хромчик, узгајивач мака из Падине.
Јан Сојак мак производи на мањим површинама и он истиче да је ова индустријска биљка исплативија, али и рискантнија за узгајање, јер је осетљива и захтева добро обрађено земљиште. Кишовито пролеће је погодовало развоју биљке, али превише падавина може допринети и појави болести.
“Почели смо случајно, односно мука нас је натерала. Да би смо променили плодоред, а имали смо проблем са кукурузом и хебрицидима, а највише са инсектима, па смо хтели да пробамо нову културу и тако смо кренули са маком”, истиче Јан Сојак, узгајивач мака из Падине.
Берба мака почеће за месец дана и у Падини имају комбајне и сву неопходну механизацију за овај посао и одмах га пакују у џамбо џакове и транспортују на инострано тржиште где се користи у прехрамбеној и фармацеутској индустрији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.