Izvor: RTS, 20.Jul.2023, 07:55

Стотине демонстраната упале у амбасаду Шведске у Багдаду, запаљена зградa

Више стотина демонстраната, који протестују збoг паљења Курана, упало је ноћас у амбасаду Шведске у центру Багдада, запаливши део зграде. Ирак запретио Шведској прекидом дипломатских односа ако Куран буде опет спаљен
Серија видео-записа, објављена >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у групи на Телеграму One Baghdad, приказује људе који се окупљају око шведске амбасаде око 1.00 у четвртак, узвикујући слогане којима подржавају шиитског свештеника Муктада ел Садра.
Сат времена касније уследио је јуриш на амбасаду, а на снимцима се видео дим који се диже из зграде у комплексу амбасаде и демонстранти који стоје на њеном крову.
Ирачке снаге безбедности су се потом распоредиле унутар амбасаде, а ватрогасци су угасили пожар, рекли су очевици за Ројтерс.
Већина демонстраната се повукла, али су претходно бацали каменице на припаднике снага безбедности.
Сви запослени у амбасади су добро, наводи се у саопштењу шведског Министарства спољних послова у којем се и осуђује тај напад и наглашава потреба ирачких власти да заштите стране дипломатске мисије.

Извор: Reuters
Ирачка влада је снажно осудила паљење шведске амбасаде у Багдаду, а безбедносним снагама је наређенo да спроведу брзу истрагу и казне одговорне.
Багдад је, међутим, саопштио и да је запретио прекидом дипломатских односа са Стокхолмом, ако у Шведској поново буде спаљен Куран.
"Ирачка влада је обавестила владу Шведске дипломатским каналима да ће свако понављање инцидента, у коме буде спаљен Куран на шведском тлу, захтевати прекид дипломатских односа", наводи се у саопштењу ирачке владе.
Демонстрације су, иначе, организоване на позив присталица шиитског свештеника Муктаде ел Садра у знак протеста против другог планираног спаљивања Курана у Шведској у неколико недеља.

Ел Садр је једна од најмоћнијих личности Ирака, командује стотинама хиљада следбеника које је више пута изводио на улице. Прошлог лета они су, тако, заузели снажно утврђену Зелену зону у Багдаду и учествовали у сукобима, у којима је било и жртава.
Шведска полиција је у среду одобрила захтев за јавни скуп испред ирачке амбасаде у Стокхолму, а на којем се очекивало учешће две особе. Шведска новинска агенција ТТ јавила је да су њих двојица планирала да спале Куран и ирачку заставу, а требало је да учествује човек који је у јуну испред стокхолмске џамије спалио Куран.
Шведска полиција одбила је неколико пријава раније ове године за протесте који су укључивали спаљивање Курана, због забринутости за безбедност. Судови су тада поништили полицијску одлуку, наводећи да је реч о слободи говора.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.