Izvor: RTS, 21.Jun.2023, 08:26

Откривенa бука из зоне потраге за несталом подморницом, потрага за сада без резултата

Канадска летелица је открила подводну буку у области потраге за несталим подморницом, саопштио је североисточни округ америчке обалске страже.
Претраге су дале негативне резултате, али ће се наставити, преноси Гардијан.

Капетан америчке >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << обалске страже Џејми Фредерик рекао је новинарима да су амерички и канадски авиони претражили више од 25.900 квадратних километара мора у потрази за несталом подморницом "Титан" у којој је било петоро људи када је нестала током покушаја да дође до олупине Титаника у недељу.
Екипе за потрагу чуле су звукове ударања у интервалима од 30 минута, преносе амерички медији. Си-Ен-Ен и Ролинг стоун су цитирали интерна владина документа у којима се каже да је откривено лупање, и известили да су се бука и даље чула након што су додатни уређаји постављени четири сата касније. У дописима није разјашњено када се у уторак чуло лупање, нити колико дуго, наводи Гардијан.

Операција потраге за туристичком подморницом "Титан" компаније OceanGate's, која је у недељу нестала на путу ка олупини Титаника, траје од недеље.
Проширена потрага укључује четири додатна пловила и пет возила на даљинско управљање која имају способност да иду под воду. Процењује се да је путницима у несталој подморници остало "око 40 сати ваздуха за дисање".
Компанија OceanGate's је у понедељак потврдила да је изгубила контакт са подморницом око сат и 45 минута након понирања.
"Истражујемо и мобилишемо све опције да безбедно вратимо посаду. Наш фокус је на члановима посаде и њиховим породицама. Радимо на безбедном повратку чланова посаде", саопштила је компанија.
У потрагу за пловилом и петоро чланова посаде укључени су и војни авиони, подморнице и сонарне бове. Помажу владине агенције и морнарице САД и Канаде, али и комерцијалне компаније.
Америчка обалска стража саопштила је да је површинску потрагу за подморницом извршио и истраживачки брод "Поларни принц" који се користи за транспорт подморница до места олупине Титаника.
Спасиоци се утркују са временом пошто "Титан" у резерви за хитне случајеве има кисеоника за 96 сати, а није могуће да они који су у подморници сами изађу јер је пловило запечаћено вијцима са спољне стране.
Брод који је носио подморницу кренуо је из Сент Џонса у Канади, стигао је близу локације олупине Титаника у Атлантском океану, одакле је подморница са петоро чланова посаде започела експедицију.
Породица британског милијардера Хемиша Хардинга потврдила је у понедељак да је он био један од путника.
Медији преносе да је у подморници био и Стоктон Раш, извршни директор и оснивач компаније OceanGate's која организује туристичке туре до олупине Титаника.
Остали чланови посаде били су један француски истраживач и двојица богатих Пакистанаца - отац и син.
Олупина чувеног брода Титаник налази се на дубини од 3.800 метара на дну Атлантика, на око 600 километара од обале канадске покрајине Њуфаундленд.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.