Život moguć na oko 40.000 planeta

Izvor: B92, 05.Feb.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život moguć na oko 40.000 planeta

Mogućnost života postoji na oko 40.000 planeta, tvrde naučnici Univerziteta u Edinburgu.

Škotski istraživači izračunali su da na 37.964 planete naše galaksije postoje uslovi za razvoj života, bića barem isto toliko inteligentnih kao što je čovek.

Astrofizičar Dankan Forgan razvio je kompjuterski program pomoću kog je uporedio podatke prikupljene sa svih 330 nama poznatih planeta i izračunao broj onih koje bi mogle da ispune uslove neophodne za život. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ova procena, rađena na osnovu faktora kao što su temperatura vazduha i dostupnost vode i minerala, proširena je potom na čitav Mlečni put.

Forgan smatra da oblici života na tim planetama nisu na nivou ameba koje se mogu videti samo uz pomoć mikroskopa već da je reč o vrstama sličnih nama.

On kaže da će ljudima trebati 300 do 400 godina da bi uspostavili kontakt sa susedima.

"Verujem da je tačna procena o postojanju 361 inteligentne civilizacije", istakao je on u intervjuu za londonski Telegraf.

"To su verovatno civilizacije veoma slične zemaljskoj ali je, takođe, vrlo moguće da su daleko naprednije od nas", dodao je on.

"Većina drugih planeta koje smo posmatrali starije su od naše što navodi na zaključak da postoje naprednije civilizacije od naše", istakao je Forgan.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Život van zemlje postoji

Izvor: RTS, 05.Feb.2009

Mogućnost života postoji na oko 40.000 planeta, tvrde naučnici univerziteta u Edinburgu...Škotski istraživači su izračunali da na 37.964 planete naše galaksije postoje uslovi za razvoj života, bića barem isto toliko inteligentnih kao što je čovek...Astrofizičar Dankan Forgan razvio je kompjuterski...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.