Živi svet u okeanima blizu istrebljenja

Izvor: Vesti-online.com, 23.Jun.2011, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živi svet u okeanima blizu istrebljenja

Okeani su zapušteni i u gorem stanju nego što se dosad mislilo, upozorava grupa naučnika i ističe da život u okeanima "preti da uđe u fazu istrebljenja morskih vrsta bez presedana u ljudskoj istoriji" .

U svom izveštaju, koji će biti objavljen krajem sedmice, naučnici ističu da prekomeran ribolov, zagađenje i klimatske promene utiču na dosad nezapamćen način i da čovečanstvo već oseća njihove posledice.

Istraživanje je sprovedeno u okviru Međunarodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << programa o stanju okeana (IPSO) uz učešće stručnjaka raznih disciplina, uključujući ekologe, toksikologe i specijaliste za ribarstvo.

"Rezultati istraživanja su šokantni", kazao je za BBC Aleks Rodžers, naučni direktor IPSO-a i profesor konzervativne biologije na Univerzitetu u Oksfordu.

"Proučavajući kumulativni efekat onog što čovečantsvo čini okeanima, ustanovili smo da su implikacije daleko gore nego što smo mislili ponaosob", napomenuo je on, dodajući da se proces propadanja okeana ubrzava.

Ove "ubrzane" promene uključuju topljenje arktičkog ledenog mora kao i ledenog pokrivača na Grenlandu i Antarktiku, podizanje nivoa mora i oslobađanje metana iz dna mora.

Ono što još više zabrinjava naučnike je način na koji sve te opasnosti zajednički pogubno deluju na život u morima.

Život na Zemlji je prošao kroz pet "doba masovnog istrebljenja", izazvanih događajima kao što je pad asteroida. Danas se, međutim, sve više govori o ljudskom kombinovanom uticaju kao o šestom uzročniku masovnog istrebljenja.

"Ono čemu sada prisustvujemo je bez presedana u fosilnom zapisu - ekološke promene se daleko brže dešavaju", kaže profesor Rodžers.

Zaključi izveštaja biće prezentovani ove nedelje u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, kada delegati budu počeli diskusiju o reformi rukovođenja okeanima. "Krajnje je vreme da se zaštiti plavo srce naše planete", poručuju iz IPSO-a.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.