Žene postale pametnije od muškaraca

Izvor: Vostok.rs, 27.Jul.2012, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene postale pametnije od muškaraca

27.07.2012. - Prvi put za 100 godina žene su pretekle muškarce na nivou inteligencije. Do takvog je zaključka došao novozelandski naučnik Džejms Flin. On je izvršio veliko istraživanje nivoa IQ u Zapadnoj Evropi, Americii, Australiji i Novom Zelandu i došao do zaključka da ženska inteligencija u ovim rejonima raste, dok muška ostaje na pređašnjem nivou.

Džejms Flin je posvetio svoju naučnu karijeru testovima IQ, koji mere koeficijent inteligencije. Poslednje istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << tog naučnika svedoči da je za 100 godina IQ porastao kod svih, ali su žene bile uspešnije. One nisu postale samo pametnije, one su stigle muškarce po nivou inteligencije, a u Novom Zelandu, Argentini i Estoniji su ih prestigle.

Flin pominje uzrok takvog napretka. Savremeni svet tera čoveka na rešavanje nekoliko zadataka istovremeno, zato slabije žene moraju da budu jače i pametnije. S druge strane, žene su tek počele da realizuju svoj potencijal, - kaže Boris Kagarlicki, ruski sociolog.

- To je razumljiv efekat, jer je emancipacija žena stvorila uslove za sticanje obrazovanja, bogatog životnog i emotivnog iskustva i mnogo većeg obima znanja, kao i pristupa delatnostima, koje treniraju pamet, inteligenciju i razvijaju sposobnosti.

Danas žene zauzimaju 40 odsto radne snage u svetu. U EU 60 odsto studenata su žene. Međutim, rukovodeće položaje u Evropi i dalje zauzimaju muškarci. Prema rezultatima istraživanja Bi-bi-si, rukovodeće položaje u Britaniji zauzimaju uglavnom muškarci. Zabrinute zbog diskriminacije, neke evropske zemlje počele su da uvode kvote za preddstavništvo žena u državnim kompanijama. Međutim, veštačko rešenje neće rezultirati očekivanim efektom, - ističe Boris Kagarlicki.

- Sistemi upravljanja, kao i drugi hijerarhijezovani sistemi, povezani sa vlašću, autoritetom, kontrolom, veoma u inercioni i dovoljno konzervativni, zato je potpuno normalno, što smanjenje razlike između muškaraca i žena nije se odrazio na forrmiranju rukovodećeg kadra. To je pitanje vremena. Drugo je pitanje da diskriminacija potoji, ona je stekla elastičnije oblike, ali ipak postoji, te mora da bude prevaziđena.

Prema podacima PricewaterhouseCoopers, žene u Rusiji sve aktivnije zauzimaju rukovodeće položaje. Protekle godine znatno je porastao udeo žena na ključnim položajima – generalni direktor – 21 odsto, finansijski direktor – 60 odsto. Prema podacima Fonda Javno mnjenje, više od polovine građana RF smatra da žene moraju da aktivnije učestvuju u politici.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/lanuiop/cc-by-nc-sa 3.0    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.