Žene osetljivije na stres

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2012, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene osetljivije na stres

TORONTO -

Žene, za razliku od muškaraca, pre svega pamte negativne informacije kada čitaju štampu, što ih čini osetljivijim na stres, pokazali su rezultati istraživanja grupe kanadskih naučnika objavljenog u listu "PLoS ONE".

Kanadski naučnici su došli do tog zaključka obavivši ispitivanje na 30 žena i 30 muškaraca, preneli su francuski mediji.

Svi učesnici u ispitivanju su morali da čitaju listove među kojima su neki sadržali negativne informacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (nesreće, agresije...), a drugi neutralne vesti (kultura, zabava...).

Potom su te osobe podvrgnute stresu dovoljnom za podsticanje hormona stresa (kortizola) u mozgu.

Istraživači su zatim dva dana kasnije zatražili od tih osoba da se što više sete informacija prethodno pročitanih u listovima.

Rezultati su pokazali da je nivo kortizola ostao isti kod muškaraca i žena koji su pročitali neutralne vesti, pa čak i kod muškaraca koji su pročitali loše vesti.

Kod žena, suočenih sa negativnim vestima, došlo je do mnogo višeg nivoa kortizola nego kod ostalih.

Ta zapažanja su omogućila da se konstatuje da iako čitanje negativnih informacija ne podstiče direktno hormone stresa, ono čini žene psihološki reaktivnijim na stresnu situaciju koja se kasnije javlja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Loše vesti nisu za žene

Izvor: Mondo, 19.Okt.2012, 05:59

Žene, za razliku od muškaraca, pre svega pamte negativne informacije kada čitaju u štampi, što ih čini osetljivijim na stres, pokazali su rezultati istraživanja grupe kanadskih naučnika objavljenog u listu "PLoS ONE"...Guliver/Getty Images..Kanadski naučnici su došli do tog zaključka nakon...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.