Zaustavljen veliki hadronski kolajder

Izvor: Vostok.rs, 17.Dec.2012, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaustavljen veliki hadronski kolajder

17.12.2012. -

Veliki hadronski kolajder je zaustavljen. Posle Božićnih praznika na kolajderu će biti izvedena još jedna seansa sudara protona i jedara olova, i kolajder će biti zaustavljen na 20 meseci zbog modernizacije. Posle toga kolajder će početi rad na zbirnoj energiji, skoro dva puta većoj od sadašnje.

Veliki hadronski kolajder, koji su napravili naučnici iz celog sveta na prostoru Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) u predgrađu Ženeve >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << – najveći je u istoriji ubrzivač elementarnih čestica. Projektovan je tako da proizvodi fundamentalno nove podatke o prirodi materije i osnovnih fizičkih zakona.

Izvor: Glas Rusije, foto: ru.wikipedia.org    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.