Za Rosatom biće izrađen veliki bespilotni cepelin

Izvor: Vostok.rs, 06.Jun.2012, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za Rosatom biće izrađen veliki bespilotni cepelin

06.06.2012. -

Veliki, savremeni, polifunkcioalni – takve su osnovne karakteristike novog bespilotnog cepelina koji će biti izrađen po narudžbini državne korporacije Rosatom. Razmere letelice su prilično upečatljive – 50 metara u prečniku. Maksimalan visina leta iznosi 5000 metara. Na cepelinu će biti postavljena četiri turbopropelerska motora snage po 400 konjskih snaga.

Uz pomoć specijalne aparature operater će moći da upravlja letelicom na rastojanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << od sto kilometara. Spektar zadataka koje treba da reši novi cepelin prilično je širok, ističe rukovodilac ruske kompanije Aerostatika Aleksandar Kirilin.

U prvim fazama to je monitoring životne sredine i fukncije obezbeđenja te patroliranje cepelina srednjih razmera. U perspektivi to može da bude prevoz teškog kabastog tereta – delova nuklearnih reaktora, kada budu izgrađeni cepelini velike i supervelike nosivosti.

Danas se svetska proizvodnja cepelina uspešno razvija, potreba za njima se stalno uvećava. Prema podacima zapadnih eksperata, potražnja iznosi otprilike 1300 jedinica. Sfera njihove primene neobično je široka: prilikom istovara brodova, montaže linija električnih vodova, dostave i sklapanja opreme i delova naftnih platformi, u geološkom izviđanju. Među potencijalnim potrošačima cepelina su oni koji razrađuju nova nalazišta u teško dostupnim regionima Severa na kopnu i u priobalnom pojasu. Zainteresovanost za ovu teniku ispoljavaju kompanije kao što je Norilski nikl, Alrosa. Uopšte ovaj pravac ima dobru dinamiku razvoja, ističe Aleksandar Kirilin.

Usvojena je koncepcija razvoja izgradnje cepelina u Rusiji do 2020. godine. Određeni radovi su izvedeni preko Ministarstva odbrane, postoji interesovanje Ministarstva za vanredne situacije. Zato u narednih godinu-dve-tri treba očekivati početak realizacije zanimljivih projekata. I Rusija može da zauzme vodeće mesto u svetu u razvoju cepelina nove generacije.

Najaktivnije se cepelinima sada bave Nemačka, Velika Britanija, SAD, Rusija. Među one koji rade na visokotehnološkim cepelinima nalazi se ruska kompanija RosAeroSistemi koja ima vrlo dobre projekte za materijal trupa. Nije slučajno to što su interesovanje za ruske omotače ispoljile francuske kompanije. Jedan od poslednjih projekata ruske kompanije je cepelin dvosed za pripremu pilota, patroliranje i vizualnu kontrolu puteva i gradskih teritorija. Po mišljenju eksperata, korišćenje cepelina velike nosivosti za izvođenje transportnih operacija omogućava da se promeni paradigma razvoja u saobraćajnoj logistici. Jer teret može da se prevozi iz bilo koje tačke u bilo koju tačku bez ograničenja maršruta kretanja. Pri tome ganratovan je visok stepen bezbednosti i ekološka zaštita. Konačno, cepelini su vrlo perspektivni za korišćenje u reklanomom biznisu i turizmu.

Operater projekta velikog cepelina za Rosatom, ruska kompanija Dolgoprudnjensko KB automatike, već je izradila maketu letelice i sada radi na konstruktivnim i tehnološkim rešenjima i novim sistemima. Na izgradnju oglednog obrasca otići će otprilike dve godine.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.