Za 20 godina poleće pravi Enterprajz

Izvor: Vesti-online.com, 16.Maj.2012, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za 20 godina poleće pravi "Enterprajz"

Za oko 20 godina, mogli bi smo da budemo svedoci prvog leta pravog "USS Enterprise" svemirskog broda, a upravo to planira inženjer, koji sebe naziva BTE Dan i koji je u tu svrhu napravio i detaljnu web stranicu "Build The Enterprise", posvećenu projektu gradnje "Gen 1 Enterprisea".

Bio bi to ogroman brod, dužine čak 960 metara, koji bi u sebi imao 1,5 gigavata jak nuklearni reaktor. Motori na jonski pogon brod bi dogurali do Meseca za tri dana, a do Marsa za tri meseca, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pet meseci pre, nego što će biti potrebno roveru "Curiosity" da dođe do Crvene planete.

Obim diska broda "Enterprise" bio bi 450 metara i imao bi magnetski levitirajući gravitacioni prsten na ivici, koji bi s dva okretaja u minuti proizveo uslove normalne gravitacije, odnosno 1G. Naravno, oblikom bi bio identičan prvoj generaciji broda "Enterprise" iz popularne serije Zvezdane staze.

"Imamo tehnološko znanje i mogućnosti za izgradnju prve generacije svemirskog broda poznatog kao 'USS Enterprise' - pa napravimo ga", piše BTE Dan na svojom sajtu. On čak predviđa i sredstva potrebna iz budžeta SAD-a, kao i predlog povećanja poreza i smanjenja potrošnje, kako bi se pokrili troškovi izgradnje od jedne milijarde dolara.

BTE Dan nadalje pojašnjava kako bi se "Gen1 Enterprise" izgradio u svemiru i imao bi trostruku ulogu. Služio bi kao svemirska stanica, svemirska luka i putujući svemirski brod. Ne bi se kretao brzinom svetlosti, ili vorp brzinom, ali bi istraživao svetove u našem neposrednom susedstvu.

Motori broda pružali bi konstantno ubrzanje putem, pa bi brod do cilja stigao relativno brzo, a osim glavnog nuklearnog reaktora, Gen1 Enterprise bi imao još i tri pomoćna nuklearna reaktora, koja bi napajala njegov laser, koji bi se mogao koristiti i kao oružje, ili za recimo topljenje leda na površini neke planete ili meseca u Sunčevom sistemu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.