Vreme: anomalija ili norma

Izvor: Vostok.rs, 23.Jul.2011, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreme: anomalija ili norma

23.07.2011. -

U Evropi se tropska žega pretvara za nekoliko sati u hladnoću i padanje snega, a u nekada toplim pampasima Južne Amerike je sibirska ciča zima. Takve prirodne kataklizme će uskoro postati norma za čitavu planetu, - uvereni su eksperti. Prema njihovim rečima, danas je epoha globalne promene klime.

U SAD-u je anomalna žega postala elementarna nepogoda - poginulo je već više od 20 ljudi, stotine je u bolnicama, jer su dobile sunčanice. S druge strane ekvatora >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << – u Južnoj Americi je danas zima, koja je za razliku od prethodnih hladna kao u Rusiji. U Čileu je 20 stepeni ispod nule. Juli ove godine je postao najhladniji i najbogatiji snegom za 10 prethodnih godina. Stručnjaci kažu da poslednjih godina leto na oba američka kontinenta postaje toplije, a zima hladnija.

U Evropi vreme postaje sve nepredvidljivije. Rastojanje između hladnih i toplih zona se u Starom Svetu smanjuje sve do minimalnog. U isti dan je u Italiji žega, u Francuskoj sneg, u Češkj su uragani. Uzrok svega toga je kršenje atmosferskoh procesa. Slična pojava je izazvala proteklog leta anomalno dugačku žegu u Rusiji, - objasnio je u intervjuu Glasu Rusije zamenik direktora Hidrometeocentra Rusije Genadij Jelisejev.

Poremećeno je normalno premeštanje atmosferskih talasa, odnosno, polja pritiska, koja se obično premeštaju s zapada na istok i izjednačavaju temperaturu. Danas se taj proces obustavio, kao i protekle godine. Cirkulacija vazdušnih masa se promenila iznad čitave Evroazije. Zato je žega ne samo u Moskvi, već i u Jakutiji, zoni večitog leda. Tamo je neviđeno otopljavanje izazvalo opširne požare u tajgi. Naučnici su uvereni da su to znaci globalne promene klime. Hirovi prirode su sve ozbiljniji, - uveren je rukovodilac programa energetske efikasnosti Grinpis Rusije Igor Podgornij.

Naučnici, koji podnose referate o stanju klime u čitavom svetu, dolaze do jednostavnog zaključka: broj i frekvencija anomalnih opasnih prirodnih pojava raste. Kada je reč o Rusiji, postoji referat Roshidrometa, u kojem piše da se tokom poslednjih 15 do 16 godina broj opasnih hidrometeoroloških pojava otprilike udvostručio. Nema razloga da se očekuje da će se ta dinamika promeniti, te će se njihov broj smanjiti.

Prirodne kataklizme su obuhvatile čitav svet. Klimatolozi uveravaju: u vezi sa globalnim otpljavanjem broj ekstremno toplih dana će se povećavati svake godine.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.