Veliki uspeh tima Srbije na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi

Izvor: Vostok.rs, 28.Jul.2023, 18:45

Veliki uspeh tima Srbije na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi

 
Na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi učestvovalo je 348 takmičara iz 89 zemalja. Mentori naše ekipe bili su Dušan Sladić, redovni profesor Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i predsednik Srpskog hemijskog društva, i Niko Radulović, dekan i redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu.
Tradicija uspeha naše ekipe se nastavlja, tako da je od 2012, otkako Srbija učestvuje na ovom najznačajnijem takmičenju srednjoškolaca iz hemije, osvojeno ukupno 40 medalja (jedna zlatna, 13 srebrnih i 26 bronzanih), kao i četiri pohvalnice.
Učenici su se za takmičenje pripremali u Beogradu i Nišu u organizaciji Srpskog hemijskog društva, a učešće ekipe na Olimpijadi podržali su Ministarstvo prosvete i Naftna industrija Srbije u okviru korporativnog programa „Energija znanja“.
„Kao predsednik Srpskog hemijskog društva i mentor ekipe, želim da naglasim da uspeh postignut ove godine, kao i prethodnih godina, ne bi bio moguć bez značajne i kontinuirane podrške Naftne industrije Srbije u okviru programa „Energija znanja“. Podrška NIS-a omogućava izbor najboljih takmičara u ekipu, pripreme ekipe i odlazak na Olimpijadu. Učešće učenika na ovom, najprestižnijem takmičenju srednjoškolaca iz hemije, može imati odlučujući značaj za razvoj njihove buduće karijere. Očekujem da će mnogi od njih biti istaknuti članovi naše naučne zajednice i Srpskog hemijskog društva. Jasno je da je za korišćenje njihovog potencijala potrebno značajno ulaganje, kako države, tako i privatnog sektora, u istraživanja u hemiji, što bi bilo od koristi za opšti društveni razvoj“, kaže prof. dr Dušan Sladić, predsednik Srpskog hemijskog društva.
U cilju popularizacije prirodnih nauka, kao i afirmacije naših mladih i talentovanih hemičara, NIS u okviru programa „Energija znanja“ od 2014. godine sarađuje sa Srpskim hemijskim društvom, kroz podršku u realizaciji takmičenja iz hemije, kako na državnom, tako  i na međunarodnom nivou.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.